Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Republici Srstanje u pskoj zbog poplava alarmantno, te da je najteža situacija u Doboju, jer su zbog vode zatvoreni putevi.

Cvijanovićeva je u pauzi vanredne sjednice Vlade, koja će biti nastavljena dok god za tim bude potrebe, novinarima rekla da je veliki broj ljudi ugrožen, te da nema pozitivnih prognoza, jer se padavine nastavljaju i sutra se očekuje još teža situacija i još veći problemi, s obzirom da se zbog kiše ne može raditi na sanaciji.

“Sve službe su u komunikaciji i koordinaciji kako je to potrebno, a juče je reaktiviran naš štab za praćenje stanja, koji je bio aktiviran prije dvije sedmice kada je naišao prvi talas poplava”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada jutros uputila pripadnike Specijalne jedinice Policije sa čamcima u ugrožena mjesta, te aktivirala ronilačke klubove koji će se staviti na raspolaganje.

“Nemoguće je uputiti sve timove na sva odgovarajuća mjesta, jer su prekinute komunikacije. Helikopterski servis ima problema sa letenjem, a ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić trebalo bi uskoro da bude u Doboju sa pripadnicima Specijalne jedinice Policije, nakon čega bi trebalo da se probiju prema Bijeljini, Ugljeviku, Zvorniku, gdje je takođe veoma složena situacija”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da problem predstavljaju nezapamćene količine padavine, jer je u 24 časa palo 72 litra po metru kvadratnom.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, jutros nije bilo značajnijih problema u snabdijevanju električnom ernergijom, ali će se preduzimati mjere kako to bude potrebno. Postoji problem uspostavljanja telefonske komunikacije sa Dobojem”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je prioritet da se obezbijede ugroženi pacijenti, te dodala da u Doboju mnogi radnici nisu mogli doći na posao.

Ona je rekla da ima problema u Janji kod Bijeljine, te da veliki problem predstavlja komunikacija sa zdravstvenim ustanovama i rješavanje evakuacije pacijenata tamo gdje je to potrebno.

Prema njenim riječima, i timovi Ministarstva pooljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su reaktivirani i otišli su da obiđu ugrožena područja Modriče, Šamca, Pelagićeva, Žabara, te Bijeljine, Janje, Kozarske Dubice, Orahova, Gradiške i Srpca.

“Pratićemo stanje, sve su službe alarmirane, Civilna zaštira koordinira aktivnosti sa lokalnim štabovima, pravi se procjena stanja. Robne rezerve već su obezbijedile 1.000 paketa vode i hrane, i to se upućuje u mjesta u kojima su potrebe najveće. Tokom dana će se praviti evidencija kojim još mjestima treba uputiti hranu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da otežavajuću okolnost predstavljaju vremenski uslovi za pokretanje Helikopterskog servisa, iako je jedna letjelica uspjela poletjeti, te se nada da će u toku dana biti mogućnosti da se ovaj posao odradi bolje.

“I Oružane snage BiH stavile su nam se na raspolaganje, očekujemo da će oni moći da lete na onim prostorima gdje je to nemoguće za naš Helikopterski servis, s obzirom da je vjetar nepovoljan i da je najgori dio od Banjaluke prema ugroženim područjima”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je nastava u školama na nekoliko lokacija obustavljena.

Premijer je ponovila da je stanje teško, ali da očekuje da će republička vlast zajedno sa lokalnim zajednicama uspjeti da stabilizuje stanje.

“Stanje je toliko alarmantno da uopšte nije vrijeme da vodimo raspravu ko je za šta zadužen. Ovo je stanje koje treba da dobro otvori oči i da ukaže i republičkim vlastima i lokalnim zajednicama šta je moglo biti urađeno da se određene stvari preduprijede”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da su se po pitanju poplava od prije dvije sedmice određene stvari mogle preduprijediti i spriječiti određena dešavanja, jer su u nekim zajednicama neočišćeni kanali prouzrokovali problem, ali je stanje od juče i danas nešto sasvim drugo.

“Bez obzira na osposobljenost i kada bismo imali svu mehanizaciju i svo ljudstvo ne bismo bili u stanju preduprijediti ovu sitiuaciju, jer to nisu uspjele ni zemlje sa naprednijim sistemima odbrane”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je stanje ocijenila kao nezapamćeno, i naglasila da se očekuje velika šteta.

“Svaki nivo vlasti ima svoje nadležnosti, ali je ovo stanje neodbranjivo i kada bi svaki nivo apsolutno bio spreman”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da se stanje prati na nivou lokalnih zajednica, te će se u skladu sa razvojem situacije preduzimati mjere, proglašavati odgovarajuća stanja i aktivirati štabovi.

“Sjednica Vlade otvorena je za danas, sutra i sve druge dane ukoliko to bude potrebno, zavisno od procjena i donosiće se odgovarajuće odluke”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će se, nakon što se stabilizuje stanje, evakuiše stanovništvo tamo gdje je to potrebno, obezbijede i spase materijalna dobra gdje je to moguće i stave na raspolaganje svi resursi, uraditi procjena štete i definisati mjere koje se moraju preduzimati na nivou lokalne zajednice i Vlade da bi se saniralo stanje.

Premijer Srpske istakla je da je Vlada još prije dvije sedmice analizirala stanje i nadležnosti kada su u pitanju mjere zaštite, ali da se ovdje radi o situaciji koja prevazilazi tako nešto, s obzirom na veliku količinu padavina, koja ne dozvoljava da se obavljaju određene aktivnosti.

Premijer Srpske da poručila da je veoma važno da građani sarađuju sa službama.

Izvor: Glas Srpske