Crnogorski parlament razmatraće danas Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Zakonodavni Odbor skupštine je u utorak većinom glasova ocijenio da je Prijedlog zakona u skladu sa Ustavom i pravnim sistenom Crne Gore.


Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve (MCP SPC) i veći dio opozicije smatraju da je predloženi zakon neustavan i diskriminatorski i zatražili su da se povuče iz skupštinske procedure.

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, poručio je da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini i pozvao je poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju tom aktu.

Predstavnici Vlade su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Opozicija je za danas najavila okupljanje svojih pristalica pred skupštinom Crne Gore, a Demokratski front u pozivu “svima koji su potpisali peticiju protiv ovog zakona” navodi da će okupljanje biti u 11 časova, dok su na okupljanje pozvali i predstavnici Prave Crne Gore i njihov lider Marko Milačić.

Iz Uprave policije Crne Gore najavljeno je da neće dozvoliti okupljanje ispred Skupštine jer nijedan skup nije prijavljen za četvrtak.

 

HP, decembar 2019.