Nakon protesta ugostitelja u Crnoj Gori zbog odluke zdravstvenih vlasti da se kafići i restorani zatvore u pet općina zbog širenja korona virusa, čelnik vladinog tijela koje koordinira crnogorski odgovor na pandemiju pozvao je epidemiologe da preispitaju svoju odluku.

U potpunosti razumijem stavove budvanskih ugostitelja, kao i stavove nikšićkih ugostitelja i podgoričkih s kojima sam i neposredno razgovarao. Svi oni predlažu, s pravom, pojačani inspekcijski nadzor i sankcije za one koji ne poštuju mjere.

Zbog toga i ovim putem pozivam Institut za javno zdravlje da još jednom sagleda sve aspekte ove predložene mjere i nadležne inspekcijske organe da svoj posao naprave bez izgovora i bez odlaganja kako ne bi ispaštali oni koji ne bi trebali – kazao je predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i potpredsjednik crnogorske vlade Milutin Simović, prenosi Klix.

On je kazao kako se metodologija broja oboljelih po gradovima treba računati na bazi procjene broja stanovnika, a ne na bazi podataka popisa iz 2011. godine.

Crnogorski Institut za javno zdravlje predložio je subotu da se zbog rasta broja oboljelih u Budvi, Ulcinju, Cetinju, Kolašinu i Žabljaku, zatvore ugostiteljski objekti te da se u tim opštinama uvede policijski sat.

Toj odluci usprotivili su se ugostitelji, posebno oni u Budvi, koji su ustvrdili da će zbog epidemioloških mjera, nakon katastrofalnih gubitaka tokom turističke sezone, veliki broj ljudi ostati bez posla, ukazujući na činjenicu da Institut za javno zdravlje svoje proračune broja oboljelih ne može temeljiti na podacima zasnovanim na popisu iz 2011. jer sada ta opština ima skoro dvostruko više stanovnika.

Glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina ukupne populacije te zemlje, prema računici epidemiologa ima 795 zaraženih na 100 hiljada stanovnika. Restriktivne epidemiološke mjere primjenjuju se u opštinama koje imaju 800 aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika.

 

 

 

Izvor: Srpska info