Crnu Goru napuštaju upravo oni građani koji su na referendumu glasali da se Crna Gora odvoji od Srbije.

 

Građane severa Crne Gore kolone autobusa preseljavaju u zemlje Evropske Unije. Opštine Rožaje, Bijelo Polje i Berane od početka godine napustilo je 4.600 građana. Samo tokom ovog mjeseca iz pomenutih opština otišlo je 1.100 Crnogoraca.

Iz ove tri opštine iseljavaju se čitave porodice. Samo u subotu u poslepodnevnim satima prema zemljama EU otišla su četiri autobusa.

Neravnomeran razvoj u Crnoj Gori u kom je sjever najnerazvijeniji dio ove države doveo je do ruba egzistencije većinu stanovništva Rožaja, Bijelog Polja, Berana, Andrijevice, Mojkovca i Kolašina.

Ove gradove stanovništvo je počelo da napušta nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore i doseljavalo se u Srbiju. Sada Crnu Goru napuštaju upravo oni građani koji su na referendumu glasali da se Crna Gora odvoji od Srbije.

– Planiramo da obiđemo prihvatne centre u Njemačkoj. Danas ćemo poslati poziv predsedniku opštine Bijelo Polje, da i on to učini, a pozvaćemo i ministra Igora Lukšića da i on pošalje svoje predstavnike, da zajedno vidimo koliko se građana sa severa prijavilo na azil u ova tri grada – kažu iz nevladine organizacije “Euromost”.

Predstavnici ove nevladine organizacije u narednih nekoliko dana posjetiće Hanover, Goslar i Braunšvajg gdje će razgovarati sa rukovodiocima prihvatnih centara, ali i sa azilantima sa severa Crne Gore.

Izvor: cafe.ba