Crna Gora se ponovo zadužuje! Ovog puta kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 25 miliona evra.
Riječ je, kako se navodi u vladinoj informaciji, o dopunskom zajmu za finansiranje razvojne politike, koji će biti vezan za garanciju Svjetske banke od 80 miliona evra na osnovu koje se Crna Gora nedavno zadužila za 250 miliona na 12 godina i sa kamatom od 3,63 odsto.
Novac je tada uzet od Kredit Svis, Sosijete ženeral sa OTP grupom, ističe se u saopštenju Ministarstva finansija o polaznim osnovama za pregovore za ovaj zajam.

Predlaže se rok dospjeća do 25 godina, uključujući pet godina grejs perioda i polugodišnjih otplata rata.

Iz Vlade podsjećaju da je to zaduženje odobreno nakon što je Crna Gora zatražila od SB da joj obezbjedi dopunsko finansiranje kako bi ispunila povećane zahtjeve za sredstva za program mjera za suzbijanje krize uzrokovane pandemijom virusa korona.

– Ministarstvo finansija je nastavilo razgovore sa SB o mogućnosti dodatnog finansiranja budžeta za tekuću i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu. SB je omogućila Crnoj Gori dodatna sredstva od 25 miliona evra – navodi se u dokumentu resornog ministarstva u koji su mediji imali uvid.

Iz vlade poručuju da je odobrenje aranžmana uslovljeno kako bi se ostvarili “snažni reformski procesi i stabilna politička situacija”.

PRIJETI SIROMAŠTVO

Pandemija virusa korona bi mogla povećati stopu siromaštva u Crnoj Gori za procjenjenih 1,5 do tri procenta, u zavisnosti od trajanja krize, ali većina novih siromašnih može ostati nezaštićena, kazali su iz Svjetske banke.

– Oko 9.000 do 20.000 građana bi moglo upasti u siromaštvo zbog ekonomskog šoka – navodi SB.

 

 

Izvor: Novosti.rs