Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore podržao je danas Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije glasalo je za to da je taj prijedlog zakona u skladu sa Ustavom, dok su dva iz opozicije bila protiv.

Predstavnik Demokratskog fronta Milun Zogović zahtijevao je da se članovi Odbora pojedinačno izjasne kako bi, kako je istakao, ostalo zapisano ko je zbog partijske direktive pogazio moralne i profesionalne standarde.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin rekao je da predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vlada ispunjava ustavnu i programsku obavezu da obezbijedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vjernika u Crnoj Gori, ali i onih građana koji nisu vjernici.

Iz Srpske pravoslavne crkve ranije su istakli da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

Izvor: Srna