Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu u Crnoj Gori “Summer Job 2016“, koji organizuje Studentski parlament Crne Gore, počeo je danas u Podgorici.

 

 

 Na Ekonomskom fakultetu Crne Gore je svoje štandove otvorilo preko 50 kompanija koje su zainteresovane za angažovanje radnika tokom sezone. Riječ je o hotelskim lancima, restoranima, osiguravajućim društvima i drugim preduzećima.

Prema procjeni organizatora, oko 500 studenata moći će ovo ljeto svoj posao naći zahvaljujući projektu „Summer Job 2016“.

Dekan Ekonomskog fakulteta Ana Lalević-Filipović kazala je da je projekat „Summer Job“ uspješan projekat koji godinama daje konkretne rezultate.

Povećava se zaposlenost studenata i maturanata, snižava se stopa nezaposlenosti, obogaćuje se duh mladih i osposobljava ih za izlazak na crnogorsko tržušte rada. Time naši studenti postaju konkurentniji i stvaraju svoj preduzetnički duh. Ohrabrujem svakog studenta da se prijavi za posao“, kazala je na svečanom otvaranju Sajma Lalević-Filipović.

Vukica Jelić, direktorica Zavoda za zapošljavanje Crne Gore poručila je da je sezonsko zapošljavanje važno i da je dobro da studenti za vrijeme školovanja uporedo i rade.

Svi znamo da je nezaposlenost jedan od najvećih izazova za našu zemlju, region, ali i Evropu. Poseban je izazov zapošljavanje mladih. Jedan od najznačajnijih načina da se smanji nezaposlenost jeste da se mladi tokom obrazovnog procesa uključe u proces rada. Jako je važno da studenti dok studiraju rade. Iskustva Austrije, Njemačke i Danske pokazuju da je to najbolji model, oni imaju najmanju stopu nezaposlenosti u Evropi“, kazala je Jelić.

Ona je još istakla da da je sezonsko zapošljavanje važno, jer na taj način popravlja se kućni budžet.

“Studenti će kupiti knjige i platiti školarinu. Ali, to nije najvažnije. Najveći benefit zapošljavanja mladih jeste da osjete biznis, da što ranije uđu u proces rada“, kazala je Jelić.

Sajam sezonskog zapošljavanja u turizmu u Crnoj Gori “Summer Job 2016“, biće održan još u Kotoru i Bijelom Polju.

 

Izvor: Anadolija