Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić prenio je danas liderima Demokratskog fronta da nova vlada treba da ima ekspertski karakter i da u njoj nema mjesta za bilo koga od lidera Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene, pišu podgoričke “Vijesti” pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako navodi list, lideri DF se nisu složili sa ovakvim stavom i poručili su Krivokapiću da će tražiti novog mandatara.

Krivokapić je svoj stav obrazložio obećanjem koje je dao glasačima nove većine da će, kako prenose ”Vijesti”, ”poslije tridesetogodišnje partitokratije Demokratske partije socijalista (DPS), koja je opljačkala Crnu Goru i zarobila njene institucije, ponuditi parlamentu prije svega stručnu vladu, ali i političku jasno definisanu kao antirežimsku i proevropsku”.

”Krivokapić je u razgovoru sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem (Nebojša Medojević nije prisustvovao) odao priznanje liderima DF na borbi protiv režima, ali i objasnio da timski rad vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti”, dodaje podgorički list.

Knežević i Mandić su odgovorili da su oni dobili ogromnu podršku građana na izborima, da DF treba da bude kičma nove vlasti i da to znači da i oni personalno budu u novoj vladi.

Kako navode “Vijesti”, Mandić je eksplicitno tražio od Krivokapića da u protivnom vrati mandat i da će oni tražiti novog mandatara.

Krivokapić je kazao da ne vidi razlog za vraćanje mandata i nije se složio sa ocjenom da su lideri DF dominantno doprinijeli rezultatu, ali da uvažava njihov doprinos i da je zbog toga i ponudio značajan broj resora partijama koje čine DF.

Sastanak je završen na tim pozicijama, a Mandić i Knežević su najavili da će razgovarati sa vođstvom Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA sa namjerom da dođu do dogovora oko nove vlade sa drugim premijerom, navode ”Vijesti”.

Krivokapić je ranije danas na Twitteru poručio da se nijedna stranka pobjedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja vlade, ali da insistranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes ni građana ni države.

“Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići”, naveo je on.

.On je prethodno na Twitteru napisao i da će sve učiniti da nova vlada bude formirana u skladu sa izbornom voljom građana i da razgovori o formiranju vlade teku planiranom dinamikom.

“Moj imperativ u tim razgovorima bio je, jeste i biće primjena izborne volje građana. Sve ću učiniti da se to i desi, ne bežeći od svih demokratskih opcija koje su na stolu! Crna Gora mora da se mijenja”, napisao je Krivokapić.

Izvor: Nezavisne