Majke sa troje i više djece primaće od naredne godine doživotnu naknadu. Uslov je da imaju troje dece i najmanje 25 godina radnog staža, odnosno četvoro djece i najmanje 15 godina staža. One će primati naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade, ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava.

 

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević saopštila je da će se zakon primenjivati od 1. januara, da je u toku izrada podzakonskih akata i da je, tim povodom, u ponedeljak imala sastanak sa direktorima centara za socijalni rad.

– Iako u ovom trenutku ne znamo tačan broj majki koje će imati to pravo, odredili smo deo sredstava za tu namenu – pojasnila je Kovačevićeva.

Prema prvim projekcijama, za isplatu naknada potrebno je oko 12 miliona evra godišnje. Kovačevićeva ističe da će Ministarstvo rada i socijalnog staranjazainteresovane blagovremeno informisati o detaljima šta je potrebno od dokumentacije kada to pitanje preciziraju sa ostalim institucijama u sistemu.

Ovaj zakon je doživeo veliku popularnost među crnogorskim majkama, a značajan broj njih razmišlja o trećem detetu kako bi ostvarile uslov za doživotnu naknadu. Ipak, još je veliki broj nedoumica: da li će se računati samo efektivni radni staž i kako će se sabirati staž na Birou za zapošljavanje, da li će majke troje ili više dece koje su već u penziji moći penziju da “zamene” za ovu nadoknadu ukoliko im je ona povoljnija, da li će pravo na nadoknadu imati majke koje su usvojile decu.

Na sva ova pitanja još nema odgovora.

– Obratili smo se i Skupštini radi tumačenja nekih odredaba zakona imajući u vidu da je i taj zakon neprecizan u delu osiguranja ili radnog staža. Očekujemo da će odgovor Skupštine brzo stići – kaže Kovačevićeva.

Ovaj zakon je ostao kost u grlu vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista koja se borila da on ne prođe glasanje u parlamentu. Predložio ga je poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović, a izglasan je uz podršku SDP-a, partije koja čini koaliciju na vlasti. Protiv zakona je bilo 27 poslanika, uglavnom iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

NEZAPOSLENE

Naknadau  u iznosu od 40 odsto od prosečne neto zarade mogu primati i žene koje su rodile troje ili više dece, a koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje 15 godina. Prosečna zarada u Crnoj gori je oko 480 evra.

Naredne godine žene koje imaju radno iskustvo primaće oko 330 evra naknade, a one koje su nezaposlene 190 evra. Prema nezvaničnim podacima, u Crnoj Gori ima oko četiri hiljade majki sa troje ili više dece, a oko 1.500 njih ima pravo na ovu nadoknadu.

Izvor: novosti.rs