Ovogodišnja turistička sezona ne može se porediti ni s jednom sezonom do sad ni kod nas ni u svijetu, a najmanji pomak i ostvareni promet u ovim uslovima je uspijeh, izjavila je direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak-Kukavičić.

Ona je za podgoričku Pobjedu rekla da odgovornim pristupom i pozitivnim stavom mora da se izvuče maksimum iz postojeće situacije.

Prema njenim riječima, nedavno otvaranje granica prema Rusiji doprineće oporavku crnogorskog turizma i donekle ublažiti posledice pandemije korona virusa.

“Svako otvaranje granica je šansa. To važi za sva tržišta. Očekujemo da se kod nas, ali i u svim zemljama, epidemiološka situacija poboljša, što će usloviti i intenzivnija turistička kretanja”, istakla je Radak-Kukavičićeva.

Ona je navela da su, prema informacijama hotelsko-turističke privrede, najave turoperatora da bi od 15. avgusta mogli poletiti prvi avioni na linijama sa Rusijom i da će leteti do kraja oktobra, čak i deo novembra.

“Imajući u vidu da su ruski turisti u prethodnoj godini imali učešće od preko 15 odsto u ukupnoj strukturi inostranih turista i oko 24 odsto kada su u pitanju ostvarena noćenja, verujemo da će otvaranje ka ovom strateški važnom tržištu doprineti oporavku crnogorskog turizma i ublažiti posledice”, rekla je Radak- Kukavičićeva.

Tržišta Ukrajine i Belorusije, napominje Radak-Kukavičić, imaju sve značajniji udeo u turističkom prometu Crne Gore.

“Stoga raduju najave turoperatora sa pomenutih tržišta. Prvi avion iz Belorusije na aerodrom Tivat sleteo je 10. jula, a iz Ukrajine 4. jula, a do sredine oktobra su potvrđeni svakodnevni letovi kojim bi trebalo da stigne 20.000, odnosno 30.000 gostiju iz te dvije zemlje”, navela je direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

 

 

 

Izvor: B92