Skupština Crne Gore usvojila je, rano jutros, Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandmana DF-a na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanik DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

Poslanici su pozdravili aplauzom usvajanje Zakona.

Sjednica Skupštine nastavljena je nakon što je policija privela poslanike DF-a, zbog incidenta koji se desio u plenarnoj sali.

glasanje Zakon o slobodi vjeroispovijesti
Prisutni poslanici glasali za Zakon(Foto: Youtube)

Zakonom je predviđeno da su državna svojina vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje nema dokaza o pravu svojine vjerskih zajednica.

Precizirano je da će se u pogledu postojanja dokaza o činjenicima primjenjivati dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku.

Poslanici DF-a aktivirali su u plenarnoj sali Skupštine napravu sličnu petardi. Potom je u žučnoj raspravi oštećen inventar sa stola predsjedavajućeg, a sve je bilo na granici fizičkog obračuna.

On je poslanicima DF-a izrekao mjeru udaljenja, što znači da u narednih 15 dana ne mogu prisustvovati sjednicama parlamenta.

Vladika Joanikije je jutros, nešto prije tri časa, okupljene na ulicama i trgovima Crne Gore pozvao da se u miru raziđu kućama.

 

HP / vijesti.me / ATV