Proglasiti uspjeh ili neuspjeh u borbi sa koronavirusom u ovom trenutku, to je kao da ste proglasili pobjedu u Drugom svetskom ratu 1942. godine.

U to se uzda glavni Švedski epidemiolog Anders Tegnel koji tvrdi da će vreme pokazati čiji je model najuspešniji.

Njegova strategija od početka pandemije provlači pažnju koja ne jenjava kako prolazi vreme. Svaka promena provlači još više ljudi.

S obzirom na to da Švedska ima oko 200 preminulih na milion stanovnika, a najbliži susedi oko 70 žrtava na isti broj, postavlja se pitanje šta je tačno švedski cilj.

“Cilj nam je, kao i svima da izravnamo krivulju. Samo što mi to nismo uradili nikakvim naredbama, već preporukama, uzdajući se u to da će ljudi preporuke uvažiti. Prema našim zakonima i tradiciji svaki pojedinac je odgovoran za očuvanje zdravlja i na to računamo”, tvrdi Tegnel.

Njegov prethodnik na poziciji državnog epidemiologa doktor Gesicki, tvrdi da je “cunami vrlo blage bolesti zahvatio Evropu” i ističe da je zaokret Velike Britanije sve promenio.

“Oni su na početku doneli slične mere kao mi, što nam je dalo kredibilitet, a onda su odlučili da naprave zaokret”, tvrdi Gesicki.

Tegnel ističe da je jedina greška napravljena u sistemu staračkih domova.

“Tu smo napravili lošu procenu i nismo procenili da u sistemu postoji velika greška. Nismo uspeli da zaštitimo starije ljude, što je bio jedan od glavnih ciljeva. Ipak, vidimo se za godinu dana da uporedimo rezultate”, zaključuje Tegnel.

 

Izvor: Nedeljnik