Trofej Svjetskog fudbalskog prvenstva, jedan od najpoznatijih i najprestižnijih sportskih simbola na svijetu, stiže 6. marta u 16 časova i 24 minuta iz Praga u posebno brendiranom avionu Coca-Cole na aerodrom u Sarajevu.

zlatna boginja 1Rezultat je to ekskluzivnog partnerstva i dugogodišnje saradnje između kompanije “Coca-Cola” i Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), koje su organizatori najveće svjetske turneje trofeja do sada.

Kompanija “Coca-Cola” ovom turnejom želi podijeliti strast prema fudbalu sa svojim potrošačima u Bosni i Hercegovini i prenijeti dio atmosfere, euforije i iščekivanja najvećeg svjetskog fudbalskog spektakla, te podržati nacionalni tim BiH u istorijskoj prilici da na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ostvari što bolji rezultat.

zlatna boginja 3Coca-Cola turneja FIFA trofeja Svjetskog prvenstva 2014. započela je u septembru prošle godine izložbom upriličenom u Brazilu, zemlji domaćinu Svjetskog fudbalskog prevenstva 2014, a na svom putu, koji će trajati 9 mjeseci, do povratka u Brazil trofej će posjetiti 89 zemalja širom svijeta.

Tokom boravka trofeja u Bosni i Hercegovini ljubitelji fudbala će imati jedinstvenu mogućnost da budu dio ovog nezaboravnog globalnog događaja i izbliza vide najprestižniju fudbalsku nagradu.

Izložba će biti organizovana 7. i 8. marta u dvorani ”Mirza Delibašić” u Sarajevu, a besplatne ulaznice za posjetu moći će se obezbijediti od danas putem portala kupikartu.ba, na web-stranici coca-cola.ba, kao i skeniranjem QR koda koji se nalazi na coca-cola 0,5L promotivnoj boci sa etiketom inspirisanom turnejom trofeja. Takođe, od kraja sedmice karte će se moći preuzeti i u prodajnim objektima “McDonald’sa” i “Sport Lifea” u Sarajevu.

Tokom izložbe, osim rijetke prilike da uživo vide trofej i fotografišu se pored njega, posjetioci će uživati u brojnim inovativnim i zabavnim sadržajima poput zadivljujuće Hologram zone, u kojoj će se, putem specijalnih 3D snimaka, ”oživjeti” nezaboravni momenti dosadašnjih svjetskih prvenstava, dok će u Zoni društvenih mreža svi fanovi moći da podijele ovo neponovljivo iskustvo s prijateljima širom svijeta.

Jozef Sep Blater, predsjednik FIFA, istakao je zadovoljstvo što je ikona fudbala ponovo na putu oko svijeta: “Ovaj projekat pruža priliku da podijelimo početak ove divne igre sa ljubiteljima fudbala širom svijeta, te im damo jedinstvenu priliku da vide trofej u svojoj zemlji. Želim se zahvaliti našem dugogodišnjem partneru, kompaniji ‘Coca-Cola’, koja ostvaruje ovaj san za fudbalske fanove.”

zlatna boginja 4Turneja trofeja Svjetskog fudbalskog prvenstva prvi put je organizovana 2006, kada je tokom 140 dana trofej obišao 29 zemalja svijeta. Godine 2010, tokom 211 dana karavana inspirisanog Afrikom, trofej se zaustavio u 84 zemlje i oduševio blizu milion fanova, među kojima i 44 šefa država. Aktuelnom turnejom povodom Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. prvi put do sada ljubitelji fudbala iz 50 zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, imaće priliku da ugoste trofej od čistog zlata. Zbog svoje važnosti i vrijednosti, trofej u Sarajevo stiže specijalnim avionom iz Praga pod posebnim mjerama osiguranja. “Coca-Cola” i FIFA su se obavezale da ovim projektom do 2022. posjete svih 209 članica Svjetske fudbalske asocijacije.

Izvor: Nezavisne novine / klix.ba