Дизел евро 5 на бензинским пумпама од 1. фебруара коштаће 2,09, безоловни бензин 2,08, док ће плин возачи да плаћају по цијени од 1,10 КМ по литри.

Ово ће бити нови цјеновник бензинских пумпи због новог Закона о акцизама БиХ који ступа на снагу 1. Фебруара, а који предвиђа поскупљење акциза и путарина, те такси на нафтне деривате.

Толико ће коштати нафтни деривати, али под условом да у међувремену не дође до поскупљења.

Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак за „ЕуроБлиц“ потврђује да ће дистрибутери од 1. фебрауара бити принуђени да повисе цијену дизелских и бензинских горива за 0,15 КМ по литри плус порез на додату вриједност, што износи заједно 0,18 КМ.

– Напомињемо да наведено повећање иде искључиво у државну касу, те да ће дистрибутери имати само штету од повећања цијена због очекиваног пада промета- тврди Берак.

Осим повећања намета на дизелска и бензинска горива, новим Законом о акцизама, како каже, уводи се и такса за путеве и аутопутеве на течни нафтни гас, односно плин у износу од 0,15 КМ по килограму за путеве и 0,25 КМ по килограму за аутопутеве.

То значи да ће овај енергент поскупети за 0,40 КМ по килограму плус ПДВ.

Тако ће литар плина, по калкулацији нафташа, да поскупи за око 0,30 КМ. Сада кошта у просјеку 0,80 КМ.

Ова такса није до сада постајала, што ће да буде значајан удар јер пуно возача користи овај енергент.

Новим Законом о акцизама предвиђено је да и додавање акцизе на биогорива и биотечности у износу од 0,30 КМ по литри плус путарина на овај дериват у износу од 0,40 КМ по литри.

 

Извор: EuroBlic