Центар јавне безбједности Требиње је од 22. до 24. марта реализовао регионалну акцију у саобраћају с акцентом на употребу безједносних појасева и сигурносних сједалица за дјецу.

У току акције контролисано је укупно 366 учесника у саобраћају, највише возача -308, док је укупно санкционисано за наведене прекршаје 176. Због неупотребе безбједносног појаса санкционисано је 175 учесника у саобраћају, од тога 173 возача и два сувозача. Највише санкционисаних је било у Општини Билећа – 57, 56 возача и један сувозач, а најмање у Општини Љубиње – 11 возача, стоји у саопштењу ЦЈБ Требиње.

Урађене анализе евидентираних саобраћајних незгода и прекршаја који су почињени у саобраћају показују како без обзира на низ републичких, регионалних и локалних акција које полицијски службеници реализују на путној мрежи источне Херцеговине учесници у саобраћају и даље имају низак степен саобраћајне културе и свијести о потреби поштовања саобраћајних прописа. Поштовањем саобраћајних прописа сви учесници у саобраћају чувају свој живот, млађим генерацијама дају добар примјер, али и чувају животе свих осталих.

Центар јавне безбједности Требиње ће у наредном периоду да интезивира контроле учесника у саобраћају с обзиром на предстојеће Васкршње празнике, те, с тим у вези апелујемо на све учеснике да се придржавају саобраћајних прописа.

Подсјећамо, да су од 15. фебруара 2017. године на снагу ступиле Измјене и допуне Закона о основама безбједности саобраћаја на путевим БиХ које прописују веће новчане казне и ригорозније кажњавање за почињене прекршаје.

 

ХП, март 2017.