Мрежа жена МУП-А РС заједно са Министарством породице, омладине и спорта реализује пројекат „Сензибилизација и едукација наставно-педагошког кадра основних школа у области кривичних дјела против брака и породице“.

Пројект смо започели 31. јануара у ОШ „Свети Сава“ у Љубињу, а наставили смо га у Требињу и у Билећи. Основни циљ пројекта је да се наставници и педагози упознају са раним знацима насиља у овом случају над дјецом, било да се ради о физичком, психичком или сексуалном насиљу, али, такође, и да могу да препознају на основу понашања дјетета да се насиље дешава у његовој породици, а да оно није директна жртва. Наставници су ти који могу прве знаке да уоче, те је из тог разлога неопходно да су у току са законским рјешењима. Предавање је одлушало 58 наставника и педагога.

На подручју Центра у 2016. години евидентирано је 40 случајева насиља у породици, од тога 25 је окарактерисано као прекршај, а 15 као кд „Насиље у породици или породичној заједници“, за ових 15 дјела пријављено је 15 лица, 14 мушког и једно женског пола. Насиље је извршено над 18 лица, 11 женског и седам мушког пола. Највише ових кривичних дјела је евидентирала Полицијска станица Требиње, – шест, у Гацку их је било – четири, а у Билећи, Љубињу и Берковићима по два кривична дјела. Једно кривично дјело је почињено на штету малољетника.

ЦЈБ Требиње