Povodom početka provođenja projekta “Bicikliranjem kroz povijest” – Revitalizacija stare pruge “Ćiro”, juče je u Zavali u opštini Ravno održan sastanak na kojem je projekat prezentovan, a projektni partneri potpisali su memorandum o njegovoj zajedničkoj realizaciji i promociji, kao i na promociji i razvoju turizma.

Projekt predviđa da se od Mostara pa do Konavala u Hrvatskoj uredi i obilježi biciklistička staza dužine oko 200 kilometara i to trasom kuda je nekada prolazila pruga, tzv. Ćiro. Uz stazu će se graditi i odmarališta te će se postaviti informativni pultovi na kojima će se prikazati istorija Ćire te najvažnije informacije u vezi biciklističke staze.

Riječ je o projektu koji financira Europska unija kroz Program prekogranične saradnje: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007-2013, IPA komponenta II.
biciklizmom kroz istoriju
– Krajnji cilj ovoga projekta, koji je jako značajan za nas, jeste da se kreira nova turistička ponuda koja će ojačati ovaj dio Hercegovine od Mostara preko Neuma, Ravnog i Trebinja, te pojačati već dobru saradnju s oštinom Konavle – kazala je u izjavi za Fenu Ana Soldo, direktorica Javnog preduzeća “Vjetrenica” koje je nositelj projekta.

Dodala je kako će se realizacijom projekta svim posjetiteljima omogućiti jedan novi način na koji će moći uživati u kulturnim, povijesnim i prirodnim bogatstvima.

– Od sredine 70-ih godina prošlog vijeka, kada je pruga ukinuta, ovaj kraj je polako počeo umirati. Naša želja je da ga bar na ovaj način pokušamo oživjeti – kazala je Soldo.

Andrija Šimunović, načelnik Opštine Ravno koja je partner u ovom projektu, kazao je kako je projekt jako dobro zamišljen te da će se njegovom realizacijom obogatiti turistička ponuda općine Ravno.

– Ovo je tema o kojoj se već duže vrijeme dosta priča i jako nam je drago da se napokon kreće i u realizaciju – kazao je Šimunović, naglasivši kako je projekt važan i zbog toga što će se od daljnjeg propadanja sačuvati „ćirina trasa“ .

S njime su se složili i načelnici opština Čapljine i Neum Smiljan Vidić te Živko Matuško, a direktor Regionalna razvojna agencija REDAH Ivan Jurilj istaknuo je kako je ovaj projekat jedinstven te da se njegovom realizacijom stvara prilika da se vrati životu u južnu Hercegovinu

– Projekat ima i simboličnu vrijednost, ali predstavlja i podlogu za daljni razvoj opština u kojoj se projekat realizuje i koje su u biti turističke orijentisane – kazao je Jurilj, dodavši kako će se realizacijom projekta omogućiti i razvoj drugih turističkih ponuda i povratak ljudi.

– Biciklizam postaje popularniji a južna Hercegovina, koja se nalazi u jadranskom zaleđu, jednostavno sebi ne može priuštiti da nema biciklističkih staza – kazao je Jurilj.

Goran Prskalo iz Udruge za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“ istaknuo je kako je projekat „Ćiro“ jedan od projekata kojim se želi regija Hercegovina brendirati u turističkom smislu, te je izrazio uvjerenje da se na ovome neće stati već da će se krenuti i i s drugim sličnim projektima.

– Cilj naše udruge je da razvijemo mrežu biciiklističkih, odnosno cikloturističkih staza u cijeloj Hercegovine te da naša regija postane ono što je Istra u Hrvatskoj, a to je da cikloturizam bude bitan segment turističke ponude ovog kraja – kazao je Prskalo.

Na sastanku je istaknuto kako je ovaj prekogranični projekat prvi na kojem zajedno sarađuju partneri iz Trebinja i dubrovačkog područja.

Vrijednost projekta iznosi 643.266,42 eura, od čega Europska unija financira 539.376.45 eura (296.396,47 eura za BiH i 242.979,98 eura za RH) odnosno 83,78 posto od ukupne vrijednosti projekta. Nositelji projekta i partneri sufinanciraju projekt u ukupnoj vrijednosti od 103.889.97 eura.

Trajanje projekta je 24 mjeseca, a njegovi su nositelji Javno poduzeće ‘’Vjetrenica’’ Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i Opšina Konavle (Republika Hrvatska).

Partneri u projektu su: Regionalna razvojna agencija REDAH, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Udruga za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“, Turistička zajednica Opštine Konavle, Turistička organizacija Opštine Trebinje te opštine Čapljina, Ravno i Neum.

Izvor: vijesti.ba/fena