Grčki premijer Aleksis Cipras navodno je upozorio svog ministra finansija Janisa Varufakisa, koji je postao medijski hit otkad je u Grčkoj u januaru na vlast došla nova ljevičarska vlada, da manje priča a više radi, pišu danas grčki mediji.

Cipras je to praktično potvrdio u intervjuu njemačkom nedjeljniku “Špigel”, u kojem je na pitanje da li je naložio svom harizmatičnom ministru finansija da daje manje intervjua odgovorio: “Od svih ministara, a ne samo Varufakisa, zatražio sam manje riječi a više rada”, javila je agencija AFP.

Čak i zvanični glasnik vladajuće stranke Siriza, “Avgi”, objavio je ove nedjjelje komentar o “toksičnoj preizloženosti” Varufakisa medijima, nakon što su i drugi grčki listovi istim povodom kritikovali ministra finansija.

“Avgi” je upozorio da će, poslije svog neočekivanog uzleta do statusa međunarodne ekonomske rok zvijezde, Varufakis uskoro “potrošiti sav profit” podrške koju je prikupio za Grčku.

“Janise, ne preteruj. U ekonomiji se ne radi samo o tome kako dovesti u red budžet, treba biti štedljiv i sa riječima”, naveo je “Avgi”.

Dnevni list “Katimerini” je objavio karikaturu kojom ismijva sveopšte prisustvo Varufakisa u medijima, a na kojoj se vidi žena kako svaki put kad se na televiziji pojavi ministar finansija kaže mužu da prebaci na drugi kanal, na šta muž odgovara: “Ali, promijenio sam”.

Čini se da je kritika ipak dala rezultata, pa je Varufakis posljednjih dana smanjio prisustvo u medijima, uoči sastanka sa ministrima finansija Evrogrupe u ponedjeljak.

Posljednju poruku na Tviteru grčki ministar je objavio još 1. marta, a na konferenciji za štampu ove nedjelje u Atini nije želio da odgovara na pitanja novinara.

 

Izvor: Nezavisne novine