Cijene goriva u RS nastavljaju da rastu, pa je došlo do povećanja u prosjeku za četiri feninga u svim regijama, kazao je  Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 1,82 KM, a sadašnja cijena mu je 1,87 KM po litru.

“Dizel je ranije koštao 1,95 KM, a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,99 KM. U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku do pet feninga“, kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih pumpi.

Dodaju da je cijena plina veća za tri feninga te da sada košta 1,16 KM.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene goriva ipak su nešto niže, tako da litar benzina košta 1,94 KM, kao i dizela, dok cijena plina iznosi 1,14 KM.

Vozači negoduju zbog poskupljenja goriva i smatraju da treba naći način da se cijene ustabile, a ne da se mijenjaju iz dana u dan.

Cijene nafte na svjetskom tržištu prethodnih dana su u padu, nakon što su dostigle iznos veći od 70 dolara po barelu prvi put od početka pandemije.

U Londonu je cijena sirove nafte brent iz Sjevernog mora, koja je prethodno dostigla iznos od 71,38 dolara po barelu, što je najviše od 8. januara prošle godine, pala za 73 centa i iznosi 68,63 dolara.

 

 

 

Izvor: Capital.ba