Barovi i restorani otvorili su se u subotu u Češkoj u znak protesta protiv vladinih restrikcija povezanih s covidom-19, zbog kojih su zatvoreni od oktobra.

“Već dugo smo razočarani vladom i želimo pokazati da je izabrala loš put”, rekao je za agenciju France Presse Jiri Janaček, direktor pivovare Maly Janek u Jinceu, jugozapadno od Praga.

“Dosta nam je, mislimo da ministri trebaju razmisliti o ostavci”, dodao je suosnivač pokreta koji je organizovao ovu akciju kojoj se treba priključiti više stotina ugostiteljskih objekata.

Kazne do 765 eura

U subotu, u vrijeme ručka, Maly Janek je bio napola popunjen stalnim gostima koji su pijuckali pivo i porodicama koje su uživale u svinjskim rebrima i pohovanim odrescima dok su konobari radili punom parom.

Ugostiteljskim objektima koji rade uprkos zabrani prijeti maksimalna kazna od 765 eura, dodao je za AFP portparol praške gradske uprave Vit Hofman.

Restorani, barovi, kina, pozorišta, zoološki vrtovi, sportske dvorane i većina trgovina zatvoreni su od oktobra 2020. u toj zemlji Europske unije s 10,7 miliona stanovnika u kojoj je vlada prije Božića nakratko bila popustila restrikcije.

Umrlo preko 15 hiljada ljudi

Češka, od ljetos teško pogođena pandemijom, prijavila je dosad više od 930.000 zaraženih korona virusom, od kojih je 15.270 umrlo. U prosjeku ima oko 8000 zaraženih na dan.

Pokret, osnovan jesenas, koji se ne slaže s načinom na koji vlada upravlja zdravstvenom krizom, početkom januara je u središtu Praga postavio instalaciju s kilometarskim lancem pivskih krigla.

Nedavno se pretvorio u politički pokret, a barovi su postali klubovi u kojima se njegovi članovi i pristaše mogu družiti “kao što se naši političari sastaju u kantini parlamenta”, istaknuo je suosnivač pokreta David Biksadsky.

 

 

 

Izvor: Buka