Da li će predstojeća zima biti oštra i hladna kao prošla, blaga kao pretprošla ili će nas opet zatrpati snijeg kao 2012. godine za sada ne znaju ni meteorolozi. “Za takve prognoze tri mjeseca prije zime je prerano”, tvrdi meteorolog Igor Kovačić. Izvjesno je, međutim, da će zima bti teška za preživljavanje.

Pojedini ekonomisti i predstavnici potrošačkih udruženja ocjenjuju da bi ona zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, malih penzija i nestabilnih zarada mogla biti jedna od najtežih od okončanja rata 1995. godine.

Statistike su neumoljive. Zbog sušne godine propalo je oko 50, u nekim krajevima i 80 odsto ljetine, svjedoči analiza Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Voće i povrće već je poskupilo i do 50 odsto, a kako se bliži zima, biće sve skuplje.
Vjerovatno će doći i do poskupljenja brašna, a mlinari i pekari procjenjuju da se vreća brašna neće moći kupiti ispod 20 KM.

Poskupljuje i krompir, još jedna namirnica za široke narodne mase. On će s jeseni koštati 1,5 KM za kilogram, a kada zazimi cijena će da se poveća.

Paprike, kupus, paradajz i drugo povrće potrebno za zimnicu takođe je znatno skuplje nego prošle godine. Tako vreća kupusa košta sedam do devet KM, a kada stigne “kasni” kupus će biti još skuplji.

I iskusne domaćice sve češće odustaju od pripreme zimnice. Ili je svedu na minimum.

“Radim na pijaci godinama, ali nikada u ovo doba godine nisam imala manji promet i manje mušterija. Najčešće dolaze penzioneri koji imaju vremena i znaju šta je dobro, ali su im novčanici tanki pa kupuju na komad ili kilgram”, kaže prodavačica voća i povrća iz Ljevča.

Prodajom nije zadovoljna ni Milena Arabadžić koja od devedesetih prodaje domaću piletinu.
“Piletina je najjeftinije meso, ali džaba kada ljudi nemaju para, pa rijetko ko kupi čitavo pile ili kilogram filea. Uglavnom se drže najjeftinijih pilećih leđa od kojih prave supe i čorbe. Vidjećemo kako će bitina zimu, ali nisam optimista”, kaže Milena.

Ni prosečnaplata u RS od 830 KM, koja je kažu statističari, manja od prošlogodišnje, ne može da obezbijedi pristojan život, iako većina radnika o njoj može samo da sanja.

Ni većina penzionera, iako su među rijetkima koji imaju stabilne prihode, ne mogu spokojno dočakati zimu.

Prodavci drva svjedoče da, uprkos tome što je ogrev ove jeseni skuplji nego lani košta od 65 do 80 KM za metar, pažnja za drvima nije smanjena.

Izvor: atvbl.com