Službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi su tokom protekle noći, uprkos svim apelima za poštovanje epidemioloških mjera, podnijeli pet krivičnih prijava zbog kršenja zabrane kretanja nakon 21 h i zabrane međugradskog saobraćaja. I dalje je veliki broj onih koji ne nose maske na otvorenom iako se epidemiološke mjere uglavnom dosta poštuju, potvrdio je Radiju Jadran komandir Stanice policije Centra bezbjednosti Herceg Novi, Dejan Ostojić:

„Kršenje međugradskog saobraćaja bilo je iz pravca Tivta i Budve, takođe “zatvorenih” gradova, gdje smo podnijeli dvije krivične prijave, dok su 3 podnesene za kršenje zabrane kretanja nakon 21 h“, precizirao je Osotjić.

Ipak, situacija na terenu je, kako navodi, mahom zadovoljavajuća, jer se epidemiološke mjere uglavnom poštuju. Kontrole policije u saradnji sa Službom komunalne policije i inspekcijskog nadzora su svakodnevne:

„Ono što još uvijek vidim kao problematično je nenošenje maski na otvorenom, pa još jednom apelujem na građane da nose maske, štite sebe i druge. Po meni, ta se mjera ne poštuje dovoljno, ali nadam se da će građani u narednom periodu biti društveno odgovorniji prema sebi i drugima“, poručio je Ostojić.

Centar bezbjednosti obavlja kontrole sa Službom komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Timovi obilaze uže i šire gradsko jezgro i gdje se uoči kršenje mjera, svako iz svoje nadležnosti, sankcioniše. Sa službom granične policije na punktu u Kamenarima obavlja se kontrola poštovanja mjere zabrane međugradskog saobraćaja.

„Vraćamo veliki broj vozila koji nemaju adekvatnu dokumentaciju. Kontrolišemo i ulaz iz drugih opština, gdje uočimo kršenje mjera, podnosimo krivične prijave, informišemo tužilaštvo. Samostalno kontrolišemo mjere samoizolacije i tokom ove sedmice podnijeli smo jednu krivičnu prijavu za kršenje mjere izolacije“, precizirao je Ostojić.

U ovoj situaciji ograničenog kretanja za onkološke i druge pacijente iz Herceg Novog koji moraju obavljati kontrole u KC CG, a “izgubili” su red” pa u Podgoricu idu u privatne zdravstvene ustanove komplikovanija je situacija. Jer, može se desiti da im policija traži uput Doma zdravlja, koji se ne može dobiti za privatnu ustanovu.

U tom slučaju pacijentima u Centru bezbjednosti sugerišu da iz privatne zdravstvene ustanove korisniku pošalju mejl – potvrdu o pregledu/liječenju, koje će onda, kao „dokaz“, priložiti službenicima policije prilikom napuštanja grada.

 

 

 

Izvor: Radio Jadran