Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS, koji je Vlada dostavila u Narodnu skupštinu, strancima i osobama koji vode porijeklo iz RS, a rođeni su van njenih granica, olakšavaju se uslovi za sticanje državljanstva Srpske.

Stranac, prema važećem zakonu, državljanstvo može steći takozvanim prirođenjem u redovnom postupku ako ima prijavljeno stalno mjesto boravka u BiH najmanje osam godina prije podnošenja zahtjeva. To je podrazumijevalo ukupni boravak u trajanju od 13 godina ili osam godina ukupnog boravka, ako se državljanstvo stiče na osnovu braka.

– Uslov boravka u RS smanjuje se sa osam na tri godine stalnog boravka. Osim toga, pojednostavljene su i procedure za sticanje državljanstva na osnovu braka sa državljaninom BiH i RS – navedeno je u Nacrtu.

Prvi put do sada, ovim zakonom stvorene su pretpostavke za to da izbjeglice i lica bez državljanstva imaju mogućnost da steknu državljanstvo prirođenjem. Za njih je propisan uslov od pet godina neprekidnog boravka na teritoriji RS.

Postojeći Zakon o državljanstvu RS na snazi je od 1999. godine, a o Nacrtu poslanici će se izjasniti na sjednici u utorak.

 

Izvor: Glas Srpske