Brojni vlasnici preduzeća u Republici Srpskoj posljednjih mjeseci prevareni su od strane firme koja im je prodavala lažne sertifikate, saznaje Srpskainfo.

Na meti ove fantomske firme su se našli i rukovodioci preduzeća iz FBiH, ali je tamo već podnesena krivična prijava protiv te firme.

Stručnjaci kažu da je riječ o klasičnoj telefonskoj prevari, a bonitet A+ koji nudi ova firma je beskoristan. Uvidom u vlasničku strukturu firme vidi se da stvari nisu baš najčistije.

O kakvoj prevari je riječ i kakva je vlasnička struktra ove firme objasnio nam je doktor ekonomskih nauka i savjetnik direktora Internacionalne policijske organizacije (IPO) Siniša Pepić.

Pojašnjava da ova firma djeluje na samoj ivici zakona, da su se u FBiH preduzeća našla na udaru ovih prevara, ali je Finansijsko-informatička agencija FBiH (FIA) podnijela krivičnu prijavu protiv njih.

– Oni uzimaju imenik i redom zovu sve firme. Predstavljaju se da zovu ispred preduzeća koje je zaduženo za izdavanje boniteta. Oni vlasnicima hvale firmu, govore kako dobro posluju, ispunjavaju sve uslove i slično. Onda ih obavještavaju kako im je utvrđen bonitet A+ i da ih sleduje sertifikat. Kažu im da su im uradili analizu poslovanja i da njima ostaje samo da uplate 430 maraka, a da će mi oni dostaviti taj sertfikat – pojašnjava  Pepić.

Prema njegovim riječima, dosta direktora i vlasnika je nasjelo na ovu prevaru. Uplatili su pomenuti iznos toj firmi i dobili taj sertfikat, ali Pepić kaže da je njihov sertifikat potpuno beskoristan.

Britanska veza

Ističe da je analizirao vlasničku strukturu i da je utvrdio da privredno društvo iz Banjaluke, koje je fakturisalo navedenu uslugu i sertifikat, registrovano u ovoj godini, dok je njegov vlasnik, društvo s ograničenom odgovornošću registrovano 22.02.2013. godine u Velikoj Britaniji.

– Daljim istraživanjem došlo se do podatka i o vlasništvu britanskog društva. Utvrđeno je kako je u pitanju istoimeno društvo registrovano preko agenta u Britanskim Djevičanskim ostrvima 20.12.2012. godine. Provjerom of-šor kompanije došli smo i do krajnjeg vlasnika, slovenačkog državljanina s registrovanim prebivalištem u Republici Srbiji. Navedeno lice je i jedan od tri ovlašćena lica društva registrovanog u Londonu, a žensko lice istog prezimena pojavljuje se u privrednom registru kao odgovorno lice društva u Sarajevu i Beogradu – pojašnjava Pepić.

 

 

 

 

 

Izvor: Srpska info