Pod nazivom „Zajedno za ljepše Brčko” na Trgu mladih počela je kampanja uklanjanja grafita u kojoj, uz policijske službenike Brčko distrikta, učestvuju omladinske organizacije i srednjoškolci.-Cilj kampanje je da se ukaže građanima da je pisanje grafita kažnjivo i da predstavlja povredu javnog reda i mira – rekao je Halid Emkić, šef operativno komunikacionog centra Policije Brčko distrikta.

On je pojasnio da je Zakonom o javnom redu i miru Brčkog za pisanje grafita na zgradama, panoima i drugim objektima propisana kazna od 500 do 1.000 KM.

– Ukoliko su grafiti uvrjedljivog sadržaja tada se radi o krivičnom djelu koje se procesuira kroz krivično – pravne odredbe – rekao je Emkić. On je najavio da će akcija biti nastavljena i u narednom periodu.

– Djelimo promotivne letke, podižemo svijest građana o štetnosti ispisivanja grafita i informišemo ih na koji način to mogu prijaviti – rekla je Vesna Gavrić iz Omladinskog centra “Vermont” koja učestvuje u ovoj kampanji.

Brčko je jedan od ukupno sedam gradova u BiH u kojima se provodi ova kampanja organizovana u okviru Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD.

 

Izvor: srpskainfo.com