Izvor: Večernje Novosti

Istraživanje organizacije “International Coffee Organisation” pokazalo da je Bosna i Hercegovina po potrošnji kafe čak 12. zemlja na svijetu. Uvezli kafe za 117 miliona maraka (59,8 miliona evra).

Uvoz kafe u BiH iz godine u godinu se povećava, pa je prošle godine vrijednost uvezene kafe od 117 miliona maraka (59,8 miliona evra) bila veća za osam miliona nego prethodne godine.

Ova potrošnja i ne čudi ako se uzme u obzir i nedavno istraživanje organizacije “International Coffee Organisation”, prema kojem je BiH po potrošnji kafe čak 12 zemlja na svijetu, prenosi regionalni poslovni portal SeeBiz.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u prvoj polovini ove godine u BiH je ukupna količina uvezene kafe iznosila 10.774 tone, čija je vrijednost 48 miliona KM (24,5 miliona evra).

“Od toga je sirove kafe uvezeno u vrednosti od 40 miliona KM, pržene kafe u vrednosti osam miliona KM i ostalih preparata za kafu za 15.000 KM”, precizirao je portparol UIO BiH, Ratko Kovačević.

On je naveo da je prošle godine u BiH uvezeno 22.933 tone kafe, u vrijednosti od 117 miliona maraka, a prethodne godine je uvezena kafa ukupne vrijednosti od 109 miliona KM.

Kovačević je rekao da se kafa u BiH najviše uvozi iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije, Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata.