Počasni predsjednik Demokratske stranke i bivši lider demokrata i nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak navečer da nije bilo razgovora o formiranju demokratskog bloka za naredne izbore i podvukao da je za formiranje bloka opozicionih stranaka potrebna i volja lidera tih stranaka da pruže otpor strankama na vlasti, javlja Tanjug.

“Eventualno formiranje demokratskog bloka zavisiće isključivo od potreba naše političke realnosti i od toga koliko taj blok može da doprinese neophodnom smanjenju opasne razlike između opozicije i vlasti, koja ugrožava demokratiju u Srbiji i obesmišljava višepartijski sistem”, naveo je Tadić u pisanoj izjavi medijima.

Prema njegovim riječima, “očigledna ogromna prednost Srpske napredne stranke u odnosu na druge stranke” čini da izbori ne budu pokazatelj volje građana, već predizborne i postizborne matematike.

“Za formiranje bloka opozicionih stranaka potrebna je i volja lidera tih stranaka da pruže otpor strankama na vlasti, umesto da se utrkuju ko će se od njih bolje, vođen isključivo ličnim interesima, kotirati u toj matematici”, rekao je Tadić.

On je kazao da bi cilj trebala biti stabilizacija političkog sistema u Srbiji, a ne ulazak u vlast po svaku cijenu i na svaki način.

“Lideri nekih opozicionih partija, unapred rušeći taj blok, bez obzira na činjenicu da on ni ne postoji, ne govore o tom bloku, već zapravo o svojim namerama i motivima sa kojima će ući u predizbornu kampanju. U svakom slučaju, do ovog trenutka nije bilo razgovora o formiranju takvog bloka”, rekao je Tadić.

Beogradski mediji ranije u utorak su prenijeli informaciju da je Tadić odlučio da predvodi “Demokratski front” na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, a u kojem bi bili i Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanaka i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića.

Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović je također demantiovao navode nekih beogradskih medija da stranka na čijem je čelu pregovara s Tadićem oko ulaska u “Demokratski front”.

“Sa počasnim predsednikom DS-a nismo vodili i nećemo voditi nikakve razgovore o nejasnim i unapred gubitničkim koalicionim frontovima”, rekao je Jovanović.

Izvor: Agencije / Al Jazeera Balkan