Da li ste znali da je najveća novogodišnja jelka bila visoka 67 metara? Naučnici vjeruju da irvas Rudolf ima infekciju, a vi?

Praznični dani sve su bliži pa za slučaj da vas još uvijek nije uhvatila praznična euforija, donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje bi mogle da vas za tren prebace u raspjevano, neodoljivo kičasto doba godine.

 1. Norveški naučnici su iznijeli hipotezu prema kojoj pomoćnik Deda Mraza – irvas Rudolf – ima hronično crven nos zbog parazitske infekcije respiratornog sistema.
 2. Svake godine u svijetu se u vrijeme praznika poštom pošalje preko sedam milijardi čestitki, premda se danas pošalje još više SMS poruka.
 3. Nijemci su napravili prvu vještačku jelku – a za to su koristili perje uginule guske.
 4. Iako imaju muška imena, irvasi koji pomažu Deda Mrazu vrlo su vjerovatno ženke, jer muški irvasi gube rogove prije zime.
 5. Zahvaljujući raznim vremenskim zonama u svijetu, Deda Mraz ima tačno 31 sat da dostavi sve poklone djeci a, prema računici naučnika, da bi to postigao morao bi da posjeti 823 doma u svijetu tokom svake sekunde.
 6. Samo u SAD-u u prosjeku 6.000 ljudi završi u Hitnoj pomoći zbog povreda nastalih prilikom ukrašavanja kuće, jelki i dvorišta za Božić.
 7. Prema Ginisovoj knjizi rekorda najveća novogodišnja jelka u istoriji bila je visoka 67 metara, a postavljena je u jednom tržnom centru u Sijetlu, SAD.
 8. Tri tradicionalne boje Božića su crvena, zelena i zlatna. Crvena simbolizuje krv Hristovu, zelena ponovno rođenje, a zlatna bogatstvo i plemenito porijeklo.
 9. Posljednje sedmice decembra najpopularniji su dani za raskid ljubavne veze! Većini je motiv to da ne moraju da kupuju poklone, kao i pronalaženje nove “zanimacije” na brojnim prazničnim zabavama.
 10. Novogodišnje jelke obično su stare oko 15 godina, prije nego što budu prodate.
 11. 11. Lik Deda Mraza je osmišljen prema stvarnom liku – Svetom Nikoli iz Male Azije, koji je živio u četvrtom vijeku.
 12. Pjesma “White Christmas” Irvinga Berlina smatra se najprodavanijim singlom svih vremena.

Izvor: eTrafika.net