Органска производња заснована на сакупљању и преради љековитог биља и шумских плодова хвата залет, а све више становника РС у самониклим плодовима природе препознаје прилику за зараду.

 

 

Сакупљачи биља у сезони која траје од априла до краја новембра зараде више од двије просјечне плате, односно најмање 2.000 КМ.

Породица Бојане Владичић из Фоче већ четири године сакупља природно благо на обронцима Зеленгоре.

– Од љековитог биља израђујемо природне сапуне, креме, мелеме и уља, а нашу малу породичну производњу планирамо да проширимо – испричала је Владичићева.

Откупљивачи истичу да је потражња за љековитим биљем и шумским плодовима огромна, те да све што откупе извозе на тржиште Њемачке, Француске, Италије и Швајцарске.

Предсједник Удружења органских произвођача РС Радован Анђелић каже да ће, ако временске прилике дозволе, берба смиља или “сувог злата Херцеговине”, почети за двадесетак дана.

– Плантаже изгледају предивно, а смиље ће бити врхунског квалитета. Цијена килограма ове биљке је пала са пет на три марке, али је то и више него добра цијена – рекао је Анђелић.

Додаје да је у ово доба године актуелна берба зове.

– Зова је процвјетала и има је много, само што киша отежава сушење, а у наредном периоду почеће и берба кантариона, шипка и смрекових боба – истакао је Анђелић.

Миладин Мијатовић из Зворника, власник предузећа за откуп љековитог биља и шумских плодова, каже да све што откупи пласира на европско тржиште.

– Наш народ још није свјестан колико новца “виси” на гранама. Многи људи сакупљају љекобиље, али је и даље потражња за њим много већа од понуде – рекао је Мијатовић.

Фирме које су регистроване за откуп љековитог биља и шумских плодова у Српској за килограм свјеже зове плаћају 1,5, а за исту количину осушене између осам и 12 КМ. Килограм сријемуша кошта између осам и девет, а гљива од пет до десет марака.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је органска производња у РС заступљена на око 300 хектара.

– Подаци којима располажемо показују да је на територији РС 35 регистрованих произвођача, а многи су кренули у процес конверзије, односно преласка са конвенционалне на органску производњу – рекли су у Министарству и додали да се повећава број воћарских култура у органској производњи.

Извоз

На основу анализе Спољнотрговинске коморе БиХ, лани су извезени љековито биље и шумски плодови вриједни 29 милиона марака, док је увоз ових производа износио око девет милиона КМ.

Извор: Глас Српске