Možda zvuči kao ideja za neki skeč iz Montyja Pythona ili epizodu Alana Forda, no riječ je samo o dobroj poslovnoj ideji.Leo de Watts pakira svjež britanski vazduh u staklenke i prodaje ga Kinezima za 80 funti. Ako mislite da je ideja potpuno suluda, razmislite ponovno – tvrdi da je prodao 200-tinjak staklenki u nekoliko sedmica, prenosi Mirror.

 

 

No, Britanac ima i posebnu metodu kojom dobiva najbolji mogući vazduh. Njegovi radnici nose staklenke na dugim štapovima kroz polja kako bi skupili vazduh sa što manje onečišćenja. Zatim ostavljaju staklenke otvorenima desetak minuta da bi se dobila najbolja aroma.

“Svi naši kupci su bogati i žele kupiti poklon za nekoga ili ga žele sami koristiti”, objašnjava de Watts motivaciju kupovanja vazduha. Ipak, shvaća da pozadina toga nije nimalo zabavna jer mnogi Kinezi žive teškim uvjetima: “Postoji ozbiljna strana ovoga jer su Šangaj i Beijing mjesta gdje je onečišćenje vrlo visoko, bila to krivica svijeta ili samo Kine. Ljudi doslovno žive u smogu.”

Možda ovim potezom uspije skrenuti pozornost na probleme onečišćenja u svijetu, no dok se to ne dogodi, domišljati Britanac sigurno će zaraditi još koju funtu.

Izvor: 6yka.com