U sedam različitih programa Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske tokom 2019. godine uključena su 123 nezaposlena lica sa evidencije Biroa Nevesinje.

Za realizaciju ovih programa odobrena su sredstva u iznosu od 571.973 КM, a procenat odobrenih zahtjeva definisanih javnim pozivom iznosio je 92,4 %.

Najviše lica je do posla došlo kroz projekat namijenjen ciljnim kategorijama u privredi (61) i projekat zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, RVI i demobilisanih boraca (23). U program zapošljavanja pripravnika uključeno je devet lica sa visokom stručnom spremom. Veliko interesovanje bilo je i za program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa (25). Jedan broj lica starosti do 35 godina imao je priliku da se opredijeli za program razvoja preduzetništva za koji je odobreno 96.800 КM.

Prema podacima Biroa Nevesinje, po osnovu zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti u 2019. godini sa evidencije je brisano 459 osoba. U istoj godini evidentirana su 542 nova lica koja traže posao.

Sa aspekta potražnje deficitarna zanimanja na nevesinjskom Birou su fizioterapeut, diplomirani mašinski inženjer i diplomirani arhitekta za VSS, te kuvar, konobar i rukovalac građevinskih mašina za srednju stručnu spremu.

Zaključno sa 31.12. 2019. godine na evidenciji Biroa Nevesinje nalazi se 2.188 nezaposlinih lica, što je za 80 manje nego godinu dana ranije.

Najveći broj prijavljenih na evidenciji je sa zanimanjima trećeg i četvrtog stepena – konfekcionari, tekstilci, metalci, mehaničari, mašinski, ekonomski i poslovno pravni tehničari i maturanti gimnazije.

Među registrovanim nezaposlenim licima šestog i sedmog stepena stručne spreme najviše je ekonomista, finansijskih radnika, pravnika, inženjera, te profesora razredne nastave i engleskog jezika.

Izvor: Radio Nevesinje