Željko Ninčić je poznati hercegovački komičar. Rođen je 3.maja 1959. godine u Poklečanima (Posušje). Porijeklom je iz Nevesinja.

Najznačajniji period djetinjstva i odrastanja, proveo u Lištici (Široki Brijeg) gdje je završio gimnaziju, u kojoj se i počeo baviti glumom, (srednjoškolsko takmičenje »Najveseliji razred«, gdje je sam pisao scenario i glumio). U to doba dvije najznačajnije ličnosti , koje su uticale na njega su Čarli Čaplin i Miodrag Petrović Čkalja.

U Sarajevu je konkurisao 1982/83 školske godine, na Akademiju scenskih umjetnosti, gdje je i primljen u klasi profesora Emira Kusturice, te istu završio 1987. godine.
Najznačajnije njegove vježbe na Akademiji su bile: »Zapisi iz podzemlja« – F.Dostojevski, prijemni Audicija i po sopstvenoj ideji i tekstu, uloga »Kamija« u diplomskoj predstavi »Buba u uhu«.

Jedan je od autora i tvoraca predstave »Audicija« kao i idejni tvorac i autor »Nove audicije«, sa svojim kolegama. Nastavio je da razvija predstavu sa »Najnovijom audicijom-Željko Ninčić« (»Primi me«) i »Super Novom Audicijom«. Poznat je široj publici po ulogama Marinka Ćutuka i Davora iz pomenute predstave.