Zdravko Šotra je rođen 13. februara 1933. godine u selu Kozice kod Stoca. On je jedan od najpoznatijih srpskih režisera koji je svoju karijeru započeo još kasnih 50-ih godina prošlog vijeka.

Milionski auditorijum je tokom proteklih godina do danas, oduševljen Šotrinim TV serijama, a neke od njih su: Obraz uz obraz, Glumac je glumac, Ranjeni orao, Više od igre, Priče iz majstorske radionice, Učitelj, Nepobedivo srce, Greh njene majke, Gde cveta limun žut, i ostale.

Takođe, i igrani filmovi koje je snimao doživeli su ogromnu popularnost, neki od njih su: Igmanski marš, Braća po materi, Lajanje na zvezde, Pljačka trećeg rajha, Ivkova slava , Zona Zamfirova i mnogi drugi.

Njegov film Zona Zamfirova je sa 1.200.000 gledalaca svojevremeno bio proglašen za najgledaniji domaći film svih vremena.

Bioskopske sale napunio je i 2012. godine sa svojim filmom Šešir profesora Koste Vujića. Ovaj film je režirao po istoimenom romanu, autora Milovana Vitezovića, sa Aleksandrom Berčekom u ulozi profesora Koste Vujića. Film predstavlja rimejk istoimene TV drame iz 1971. godine, koju je režirao Vladimir Andrić, dok je ulogu profesora Vujića maestralno odigrao Pavle Vujisić, a u ulozi učenika pojavila se čitava plejada mladih glumaca, danas doajena srpskog glumišta.

Šotra  je poznat po tome što ne pravi filmove takozvanog “umjetničarenja”, već nastoji da gledaocu ponudi razgovjetnu, jasnu priču, po čemu je njegov stil prepoznatljiv, ali i izuzetno dobro prihvaćen od strane publike.

Krajem 2013. godine objavljena je i autobiografija Zdravka Šotre pod nazivom Držeći se za vazduh. Ovo je ujedno i prva knjiga autora brojnih popularnih filmskih i televizijskih ostvarenja. Ovu Šotrinu knjigu kritičari su opisali kao potrebnu i punu duha, šarma i iskričavosti, hercegovačke mudrosti i beogradskog stila. Smatra se da ova knjiga nije samo Šotrina lična autobiografija, već biografija svih ličnosti njegove generacije.

 

 

Pripremila: Ivana P. / HP, januar 2014.