Rođen u Trebinju krajem novembra 1966. godine, Vladimir Vanja Gudelj svoju fudbalsku karijeru počeo je na stadionu Police, u dresu Leotara. Kao devetnaestogodišnjak (1985. godine) postaje član mostarskog Veleža, gdje je ostavio dubok trag i bio član neponovljive generacije koja je u finalu tadašnjeg Kupa Jugoslavije porazila zagrebački Dinamo. Kao vlasnik Kupa maršala Tita, obezbjedio je sebi mjesto među legendama mostarskog kluba.

Nakon odličnih partija u Veležu, u kojem je za šest sezona odigrao 146 utakmica i postigao 55 golova, Vladimir 1991. godine seli u Španiju i potpisuje za Seltu iz Viga, tadašnjeg člana druge španske fudbalske lige (popularne “Segunde”). U svojoj prvoj sezoni, rođeni strijelac postigao je 27 golova i bio jedan od najzaslužnijih što je tim iz Viga trijumfovao u “Segundi”, i obezbjedio plasman u najkvalitetniji razred španskog fudbala.

Osam sezona u Vigu, 231 odigrana utakmica i 94 postignuta gola, donijelo je Vanji Gudelju prestižno zvanje drugog najboljeg strijelca kluba svih vremena.

Nakon Celte, Gudelj je 1999. godine prešao u komšijski klub Kompostelu,  gdje se zadržao dvije sezone. Godine 2011. odlučio je napustiti Španiju i u zasluženu igračku penziju otišao je u dresu splitskog Hajduka sa 37 godina.

Nakon završetka igračke karijere, odlučio se za povratak u Vigo, gdje je u klubu za koji je najduže nastupao u karijeri zadužen za brigu o prvom timu. Prošle godine proglašen je za najboljeg klupskog delegata u  Primeri, po ocjeni najboljih fudbalskih sudija elitnog razreda španskog fudbala.

 

Hercegovina Promo, novembar 2014.