Ranko Slijepčević je najpoznatiji trebinjski kantautor i tekstopisac, koji živi i radi na relaciji Beograd – Novi Sad.
Muzikom se aktivno bavi od šesnaeste godine, kada je sa prijateljima iz gimnazije, osnovao grupu Duboko oranje, koja je svirala rok muziku tog vremena. Grupa se nije dugo zadržala na okupu, a muzika i putovanja , postaju Rankova adresa.
Prvi tonski zapis, snimio je u sarajevskom studiju “Blap”, kod Brane Likića i to sa pjesmom “Bezimena”, a iste godine u novosadskom studiju “Detelinara” snima svoj prvi LP -i , koji nikada nije objavljen.
Deset godina je svirao u prestižnim novosadskim kluboima, da bi 1995. sredinom aprila objavio kantautorsku ploču “Nedaj mi samom kroz noć” , u izdanju Produkcije gramofonskih ploča PGP-RTS.
Zanimljivo je, da je to poslednja “long-play” ploča u izdanju ove prestižne kuće, već slijedeće izdanje je bilo kompakt disk ili CD.
Ranko se potpisao kao kompletan autor stihova, muzike, aranžmana, kao i produkcije.
Album je snimljen u novosadskom “Studiju M” i u njegovoj realizaciji učestvovali su najbolji novosadski muzičari, Lado Leš, Zoran Alvirović Kina, Aleksandar Dujin.
Sa ovog albuma izdvojilo se nekoliko numera “Vozovi”, “Opet je na tebe noć mirisala”, “Iznad oblaka”, kao i pjesma po kojoj je album dobio ime.
Televizija Novi sad je snimila jednosatni koncert i emitovala ga u novogodišnjem programu.
Prvi značajniji koncert Ranko je imao 1997. u novosadskoj Sinagogi, gdje je predstavio pjesme sa aktuelnog albuma , kao i neke nove numere. Koncert je sviran sa gudačkim kvartetom.
Svirao je u kultnom novosadskom klubu “Drezvej” što je rezultiralo duplim albumom “Pesme iz Drezveja”, koje je objavila novosadska kuća “Forma” 1998. godine.
1999. godine iz Novog sada seli u Beograd i počinje pisati stihove i muziku za druge izvođače. Peca Popović ga upoznaje sa Vladimirom Savčićem Čobijem, pjevačem legendarne grupe “Pro Arte” i to poznanstvo , a kasnije veliko prijateljstvo, rezultira albumom Čobi, gdje Ranko potpisuje deset numera i ujedno producira ovo izdanje.
Iste godine Gane Pecikoza angažuje Ranka da učestvuje na albumu Goce Tržan, “Želim da se promenim”.
Od 1993. godine njegove pjesme su zastupljene na svim muzičkim festivalima.
Na budvanskom festivalu je od početka održavanja. Ranko je kompozitor i stihotvorac, koji je najviše puta , kao autor učestvovao na ovom festivalu.
Budvanski debi je otvorila numera “Ljubavi mi daj”, koju je izvodio Dragan Milović sa svojom grupom “Ruža sa Dunava”.
Četiri puta osvajao je nagrade na ovom festivalu, tri puta sa Čobijem i jednom sa Sergejom Ćetkovićem, sa pjesmom “Ljubavi prokleta”.
Na hercegnovskom festivalu “Sunčane skale” 2000. godine, kao autor stihova i muzike za pjesmu “Molitva” /aranzman Kornelije Kovac/ osvaja drugu nagradu. Pjesmu je izvodio Momčilo Gruičić.
2000. godine sa Marinom Tucaković , naspisao je kompletan album za Borisa Aranđelovića, člana nekadašnjeg bend “Smak”. Taj album se pojavio u produkciji “ITMM”, kao i u Evropi od strane “Virgin records”-a.
Iste 2000. godine za PGP RTS objavljuje sopstveni album “Kad tišina govori”, sa kojeg se izdvajaju numere “Beograd-Novi Sad”, “Sklopi oči”, “Kad je čovjek sam”, “Slika uljana”. Ovaj album snimljen je u beogradskom “Studiju 5”, a na njemu su svirali najbolji beogradski muzičari, Duda Bezuha – gitare, Dragan Ivanivić -bas, Pera Radmilović – bubnjevi, Ivan Aleksijević -klavir ,Gabor Bunford – saksofo,kao i prateći vokal Leontina . Album ije spraćen sa četiri video spota i sa velikom promocijom na zrenjaninskom festivalu, te novogodišnjom tv emisijom.
Već naredne godine kao kompletan autor pojavljuje se na kotorskom festivalu “Miris mediterana”  sa pjesmom “Nošena vetrom maestrala” koju je pjevao Čobi i osvaja prvo mjesto, a 2002. godine  na banjalučkom festivalu opet kao kompletan autor za pjesmu “S nama je gotovo”, koju takođe izvodi Čobi osvaja treće mjesto.
Iste godine na stihove Maje Perfijeve komponuje pjesmu za Čobija “Belli tempi su pasali” i na kotorskom festivalu osvaja drugo mjesto.
Kao autor numere “Jesil’ svoju sreću našla”, koju je izvodio Kornelije Kovač (koji se prvi put u svojoj karijeri pojavio kao vokalni solista), osvaja drugu nagradu na zrenjaninskom festivalu “Sunflower”. Toliko drugih nagreda na toliko festivala … poznavaoci muzičkih prilika na Balkanu bi rekli da razlog leži u tome što se prve nagrade na muzičkim festivalima uglavnom unaprijed “otkupljuju”.
U okviru “Trebinjskih ljetnih svečanosti”, Ranko priređuje prvi solistički koncert u svom gradu 2002. godine. Koncert izuzetno sjetan, dirljiv, sa puno emocija koje je ovaj kantautor podijelio sa svojim sugrađanima. Koncert koji je svirao sa maestrom Bobom Vučurom, dugo će ostati u srcima ljudi koji su se kroz Rankove stihove i melodije vraćali u neko bolje vrijeme.
Naredne godine izdavačka kuća “Star Sat” objavljuje kompilacijski album “Noćna ploča”, na kome su uglavnom  zastupljene Rankove balade.
2003. godine Ranko objavljuje zbirku poezije za čitanje i slušanje pod nazivom “Dani od samoće, noći od pjesme”. Na poleđini se nalazio cd sa deset novih numera, gdje su prateći Rankov glas svirali Dušan Duda Bezuha i sam autor.
Slijedeće godine slovenačka izdavacka kuca “Sound and vision” objavljuje Rankov instrumentalni album pod nazivom “Šum nevidljivog svijeta”. Grafičko rješenje omota uredio je profesor likovne akademije u Trebinju, Vladimir Kosić Mengo.
Godinu dana poslije Ranko objavljuje svoju novu zbirku poezije pod nazivom “Azil”, koju prati i cd gdje Ranko uz originalnu muziku govori svoje stihove. Iste godine sa tri autorske numere pojavljuje se na budvanskom festivalu i tu prvi put saređuje sa Sergejom Ćetkovićem , koji izvodi njegovu pjesmu “Ljubavi prokleta”, te na zrenjaninskom festivalu sa kompozicijom “Nostalgija”,koju izvodi poznati beogradski duet “Denis i Obule”.
2005.godine u novosadskom “Studiju M” priređuje koncert gdje su mu gosti bili uvaženi pjesnici Duško Trifunović i Pero Zubac. Taj koncert snimala je novosadska televizija i u produkciji “IBS” izašao je dupli album “Prozor zasut beharom” kao i DVD izdanje.
Uz tekstove, muziku i aranžmane za mnoge druge izvođače kao što su Željko Vasić, OK Bend, te Saša Kovačević Ranko je 2006. godine snimio album “Limbo” koji nikada nije objavljen.
Nekoliko puta bio je učesnik na “Dučićevim večerima poezije” u svom rodnom gradu.
Ranko Slijepčević je kompletan autor pjesme “Trebinjska”,koja je nezvanična himna grada.

Prošle godine u avgustu u Trebinju je promovisan i Rankov roman “Hamlet od Tribunije”, pisan u formi dnevnika a govori o njegovim susretima sa dragim ljudima, kako na javi tako i u snu.

Hercegovina Promo, oktobar 2013.