Bileća je locirana u Istočnoj Hercegovini na nadmorskoj visini gradskog područja 476 metara. Opština broji oko 15000 stanovnika. Specifičnost područja Bileće je da se ovdje ukrštaju sredozemna i kontinentalno-planinska klima.

Reljef je brdovit između kojeg se nalaze kraška polja: Dabarsko, Fatničko, Plansko i Bilećko polje. Južno od Bileće nalazi se izvor rijeke Trebišnjice. 1966. godine je izgrađena hidroelektrana i stvorena je jedna od najvećih vještačkih akumulacija na Balkanu, Bilećko jezero, koje ima dužinu 18 km, a širinu 3-4 km.

 

Prvi tragovi civilizacije na području opštine Bileća datiraju još iz neolita o čemu svjedoče arheološki lokaliteti, još uvijek nedovoljno istraženi. Prvi pomen Bileće kao naseljenog mjesta nalazimo u dokumentima dubrovačkog arhiva iz 1286. godine, kada se pominje pod nazivom Bilechia. Takođe u istim izvorima i pod istim nazivom Bileća se pominje i u 14. i 15. vijeku kao važna raskršnica puteva na srednjovjekovnom karavanskom putu. U periodu od 13. do 16. vijeka na ovim prostorima istorija bilježi i veliki broj stećaka, koji kao monoliti teže i do 5 tona. Bileća je potpala pod osmansku vlast 1466. godine i u vjekovima vladavine Osmanskog carstva na ovim prostorima teško stradala zbog vječitih buna i otpora. U neposrednoj blizini Bileće nalazi se Vučji Do, gdje se odigrala Vučidolska bitka 1876. godine u kojoj je učestvovalo 16 bilećkih četa.

Najvažniji spomenik kulture, Manastir Dobrićevo detaljno je opisan na našem sajtu.

Takođe, na obali jezera nalazi se jedna od najvećih vještačkih nekropola stećaka.

Samo Bilećko jezero pruža posebne uslove za ribolov, a u okolini su lovišta za zaljubljenike lova.

Interesantno je da je rođeni bilećanin i Karl Malden (Mladen Sekulović), čuveni holivudski glumac i svojevremeni dobitnik Oskara.

Neizostavni topao osmjeh i dobrodošlica mještana potpomognuta specijalitetima domaće tradicionalne kuhinje dodatni su razlog da posjetite ovaj grad.