Aktuelna epidemiološka situacija sa virusom korona, manje odlazaka na odmore van mjesta boravka doprinijelo je povećanom druženju Bilećana sa knjigom, saopšteno je iz Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović”.


To je naročito primjetno od kada je nedavno u blizini zgrade Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović” postavljena i Biblioteka na otvorenom, koja se sastoji od dvije kućice sa policama za knjige – za najmlađe čitaoce i za odrasle ljubitelje pisane riječi.

Svakodnevno, bez učlanjenja, Bilećani mogu da pozajme knjigu, a ako žele i poklone neku od knjiga iz vlastite biblioteke.

Za nekoliko mjeseci postojanja Biblioteke na otvorenom u opticaju se našlo nekoliko stotina knjiga.

“Bilećani i čitaju i poklanjaju knjige, ali i paze i čuvaju ove simpatične kućice – male hramove pisane riječi”, kaže direktor Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović” u Bileći Irena Dunđer.

Ona je naglasila da se i na ovaj način željelo doći do većeg broja čitalaca i uticati na kulturu čitanja, što je i jedan od glavnih ciljeva pokrenute kampanje “Čitajmo zajedno” Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Narodna biblioteka “Vladimir Gaćinović” u Bileći, koja ove godine obilježava 85 godina postojanja i rada, ima oko 1.100 stalnih čitalaca kojima je na raspolaganju oko 25.000 knjiga.

Dunđerova ističe da je Biblioteka u posljednja tri mjeseca dobila značajne donacije knjiga od institucija i pojedinaca.

Fond “Kemal Bakaršić” je donirao Biblioteci oko 300 kvalitetnih naslova i izdanja, a ništa manje nisu značajne ni donacije pojedinaca i vjernih čitalaca, kao i ljudi koji žive u okruženju ili inostranstvu ali su porijeklom iz Bileće.

 

 

 

Izvor: Srna