Manifestacija „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“, održaće se u subotu i nedjelju (22. i 23. juna). Očekuje se dolazak oko 600 polaznika Škole rezervnih oficir. Učešće na sajmu najavilo je 80 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore i Srbije.

Juče je u sali Skupštine opštine održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program održavanja manifestacije po kojoj je Bileća postala prepoznatljiva.

Direktor Turističke organizacije Bileća Nikola Bajović rekao je da su danas počele pripreme štandova, te da će izlagači u petak moći ući u Univerzalnu sportsku dvoranu i izložiti proizvode.

„I ove godine biraćemo tri najljepše uređena štanda i dobitnike priznanja nagradićemo prigodnim poklonima. Sajamski prostor biće izdjeljen na dva bloka:privredu i stvaralaštvo- umjetnost. Blok privrede biće izdjeljen na poljoprivredu, tekstil i kožu, kamen i metal, turizam-ugostiteljstvo- bankarstvo i zanati i kućna radinost.“, pojasnio je Nikola Bajović i iskazao zadovoljstvo što će se i ove godine na sajmu u Bileći predstaviti Turističke organizacije Vrnjačke Banje, Trebinja, Gacka i Nevesinja.

Ove godine jubilarni, deseti put održavaju se susreti polaznika Škole rezervnih oficira. Ovi susreti organizuju se uz podršku Ministarstva odbrane BiH, komande Кasarne u Bileći, kao i Opštine Bileća.

„Očekujemo dolazak oko 600 pitomaca, tačnije Organizacionom odboru dolazak je prijavilo njih 568, ali svake godine Bileću u sopstvenoj režiji posjeti veliki broj pitomaca. Želim istaći da se nikada u Bileći pitomacima nije desilo ništa neprimjereno, niti smo imali zabilježenih incidenata, što jasno pokazuje kakav je Bileća domaćin.“, istakao je predstavnik polaznika Škole rezervnih oficira Velimir Nogo.

Prvi put se u okviru manifestacije „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“, organizuje „Кonferencija beba“.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice omladine i sporta Republike Srpske i Opštine Bileća, a uz pomoć i podršku brojnih sponzora.

„Želim da se zahvalim privrednicima koji su podržali ovu konferenciju i da pozovem roditelje djece starosti do dvije godine da mališane prijave za učešće na ovoj manifestaciji. Do sada imamo prijavljeno 63 mališana. Pripremili smo bogat fond nagrada. Poklone će dobiti najmlađa i najstarija beba učesnik, kao i beba sa najviše braće i sestara. Organizovaćemo lutriju, i neka zanimljiva takmičenja i igrice.“, rekla je koordinator „Кonferencije beba“ Vanja Vuković.
Za sve posjetioce pripremljen je i sdržajan kulturno- umjetnički program.

„ Sve što Bileća ima da ponudi od tradicije do modernih sadržaja uklopili smo u dva sajamska dana. U subotu se održava nastup kulturno- umjetničkih društava iz Bileće, kao i koncert Lipa- festa. U nedjelju nas očekuje Festival folklora na kom će nastupiti oko 200 mališana.“, rekao je koordinator kulturno-zabavnog programa Nebojša Rogan.

O značaju ove manifestacije za Bileću govorio je predsjednik Organizacionog odbora Mihajlo Vujović.

„U godinama postojanja manifestacije ostvareni su brojni poslovni kontakti. Na sastanku sa predstavnicima „Bilećanaca“ došli smo do novih ideja koje ćemo realizovani ove i narednih godina.“, rekao je Vujović.

Očekuje se da manifestaciju otvori Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

 

 

 

Izvor: Radio Bileća