Direktor Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” u Bileći Zdravka Milićević rekla je Srni je da su u ovoj školskoj ustanovi u toku radovi na sistemu grijanja, koji su počeli tek 8. januara zbog vremenskih uslova.

Ona je navela da postojeće grijanje u školi funkcioniše, ali je u fazi rekonstrukcije, te da učenici zbog toga samovoljno napuštaju nastavu.

“Uslovi za održavanje nastave nisu idealni jer su radovi u toku, ali da ne bismo došli u situaciju da maturanti ne mogu na vrijeme dobiti diplome i upisati željene fakultete, molimo učenike za strpljenje”, rekla je Milićevićeva.

Predsjednik Savjeta učenika Anja Ivković rekla je da učenici ovog srednjoškolskog centra od početka drugog polugodišta napuštaju nastavu nakon prvog časa zbog hladnih učionica.

Predsjednik Savjeta roditelja Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” Nada Miljanović rekla je Srni da se Savjet usaglasio da se od ponedjeljka časovi redovno održavaju u trajanju od 45 minuta, s tim da se učenici iz hladnih kabineta premjeste u toplije učionice.

Postojeće grijanje u Srednjoškolskom centru “Golub Kureš” izgrađeno je sedamdesetih godina prošlog vijeka i do sada nije rekonstruisano.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je 230.000 maraka za rekonstrukciju grijanja u Srednjoškolskom centru “Golub Kureš”.

U planu je da se napravi nova kotlovnica, zamjena postojećih cjevovoda i radijatora, kao i da se završi projekat energetske efikasnosti koji će biti realizovan u narednim mjesecima.

Već četiri dana učenici Srednjoškolskog centra “Golub Kureš” u Bileći djelimično ili potpuno bojkotuju nastavu. Razlog su, tvrde, hladne učionice. Izgradnja novog sistema grijanja počela je prije dvadesetak dana.

Iako postojeći sistem grijanja radi, niko u školi nije mogao da potvrdi kolika je temperatura u učionicama.

Nakon što su u utorak i srijedu nastavu napustili poslije trećeg, to su u četvrtak i u petak učinili poslije prvog časa.

Od oko 430 učenika, pet, koje smo zatekli u učinici, kažu da nastavu teško prate.

Na postojećem sistemu grijanja, oko 90 odsto toplotne energije se gubi. Samo u pojedinim kabinetima, temperatura se približi desetom podioku.

– Ne mogu reći da je prijatno, ali obučem se u skladu sa situacijom. Učenici nisu obavijestili upravu škole, iako imaju svoje predstavnike putem predsjednika razrednih zajednica. Smatram da se radi o nasilju, da par učenika ne želi da bude na nastavi i vrše pritisak na druge učenike – kaže Anka Božić, profesorka hemije.

Zdravka Milićević, direktorica CSŠ “Golub Kureš” ističe da u ovoj bilećkoj školi nije toplo, ali za njihove uslove je podnošljivo i ako se , kako navodi, dobro obuku, nije prehladno.

Prošle godine, časovi su skraćivani na trideset minuta. Izgradnja novog sistema, za koji je Vlada obezbijedila 230.000 KM, počela je osmog januara. Neće biti pušten u rad do potpunog završetka, koji se ne očekuje do kraja grijne sezone.

– Ušli smo kasno u potpisivanje ugovora, da bi počeli raditi. Decembar je bio kišovit, pa nam ni to nije išlo na ruku. Savjet roditelja zasjedao je juče, bez konačnog dogovora. Njihov predstavnik nije želio pred kameru. Stari sistem grijanja izgrađen je prije gotovo pet decenija, i nikada nije bio potpuno u funkciji – dodala je Milićevićeva.

 

 

 

Izvor: SRNA, RTRS