S obzirom na činjenicu da se epidemiološka situacija u regionu u posljednje vrijeme znatno pogoršala Štab za vanredne situacije opštine Bileća daje sljedeće saopštenje:

1. Od građana Bileće se zahtijeva da se strogo pridržavaju važećih propisanih zaključaka Republičkog i Opštinskog štaba za vanredne situacije usvojenih na osnovu člana 22. i člana 45. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrenim situacijama i člana 43. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima se zabranjuju sva javna okupljanja građana u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanje kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja.

2. Upozoravaju se vlasnici ugostiteljskih objekata, svadbenih salona, trgovačkih radnji, direktor komunalnog preduzeća, i ostali nadležni subjekti da su dužni da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske “ i da će se u narednom periodu vršiti pojačana inspekcijska kontrola provođenja propisanih mjera u ugostiteljskim objektima, svadbenim salonima, trgovačkim radnjama, gradskoj kapeli, seoskim kapelama, bankama, poštama i ostalim javnim prostorima i preduzimati stroge zakonske mjere prema prekršiocima.

3. Apeluje se na sve građane Bileće da se u komunikaciji sa ostalim ljudima drže propisanog fizičkog odstojanja i da sebe i svoju okolinu štite od zaraze na način da u zatvorenom prostoru nose zaštitne maske kao i na otvorenom prostoru ako nije moguće držati potrebnu fizičku distancu.

 

Izvor: Radio Bileća