Radnici bilećke fabrike tekstila „Nikola Tesla“ stupili su u generalni štrajk zbog neisplaćenih plata, a kako kažu neće odustati od svojih zahtjeva, niti će ih uplašti rukovodstvo koje im je zbog toga što traže svoja prava počelo uručivati disciplinske prijave, ali i prijetiti otkazima i Tužilaštvom Republike Srpske.

 

Radnice vladine fabrike tekstila „Nikola Tesla“ nakon štrajka upozorenja stupile su i generalni štrajk. Ovaj put sindikalno organizovani radnici nisu htjeli da se vrate za mašine, bez obzira što je 11 njih dobilo prvo odluku o suspenziji i pokretanju disciplinskog postupka, a potom i obavještenje da će biti prijavljni Tužilaštvu Republike Srpske.

„Jutros sam ja dobila suspenziju u čumu se ja apsolutno, niti ovo prihvatam za pravo niti se pronalazim ovdje. Nit sam neradnik, niti samo svoju firmu oštetila na bilo koji način. Samo sam tražila svoju platu, ništa više. Prisiljavaju nas da radimo“, kaže Gordana Puhalo, radnica „Nikole Tesle“.

„Pravo nemamo nikakva. Evo piše 30 odsto da će mi tri mjeseca odbijati. Od čega će mi odbijati ja ne znam. Ja stvarno ne znam plate nemam, od čega će mi odbijati“, pita se Ljiljana Milidragović.

Mira Nešković je 26. maja poslata na čekanje jer je tražila svoja prava. Ona tvrdi da je i tada bio štrajk, a ne zastoj zbog kašnjenja dobavljačao kao što je to tada izjavljivao direktor Dušan Vještica.

„26. maja štrajk je bio. Gospodin Vještica je izjavljivao da nije bio štrajk, da je nedsotatak materijala, ali je bio štrajk. Žene su štrajkovale radi plata. Vazda ucjenjuju, te pred teleiviziju, te otkaz će dobiti ovaj, onaj. Vazda u nekom strahu“, tvrdi jedna od radnica Mira Nešković.

Pokušali smo dobiti izjavu i od rukovodstva koje se nalazi u bilećkoj fabrici, ali niko nije želio da stane pred kamere. Kada će biti plata radnice nisu dobile odgovor, ali im je zato uručeno Obavještenje od Dušana Vještice. Direktor „Nikole Tesle“ suspendovane radnice prijaveće Tužilaštvu Republike Srpske, a one koje žele da rade „nagradiće“ zaštitom MUP-a i Tužilaštva i izmirenjem obaveza.

Izvor: rtvbn.com