U proteklih nekoliko dana povećan je broj pacijenata u Službi hitne medicinske pomoći i ambulantama porodične medicine u Bileći. Кao tegobe pacijenti najčešće navode povišenu tjelesnu temperaturu, bolove umišićima, kostobolju, opštu slabost i malaksalost.

Na tegobe se najčešće žale lica predškolskog i školskog uzrasta kao i stare i iznemogle osobe koje već imaju problema sa hroničnim bolestima pluća.

Obzirom na doba godine i klimatske uslove očekivati je pojavu virusa gripe i bakterijske infekcije. Najčešća komplikacija virusa gripa su upale pluća koje nastaju kao posledica kalemljenja bakterijske infekcije na već oslabljen imuni sistem“, rekla je doktorica opšte medicine u Domu zdravlja „Sveti Luka“ Dragana Tešanović.

Govoreći o mjerama preventive doktorica Tešanović za djecu školskog i predškolskog uzrasta preporučuje redovno provjetravanje prostorija u kojima borave, povećanje unosa tečnosti u vidu mlijeka i prirodnih sokova, te povećan unos voća i povrća koji su prirodni antioksidansi i jačaju imuni sistem, kao i redovnu vakcinaciju po kalendaru vakcinacije. Doktorica Tešanović starijim licima preporučuje da redovno uzimaju terapiju i da se na vrijeme jave ljekaru.

„Apelujemo na pacijente da ne uključuju antibiotike na svoju ruku, jer su u slučaju virusne infekcije kontraindikovani, jer uništavaju normalnu bakterijsku floru i remete odbrambenu moć organizma“, rekla je doktorica Dragana Tešanović.

Pacijentima se preporučuje da se nakon dva dana povećane tjelesne temperature ili drugih simptoma jave porodičnom ljekaru radi uspostavljanja adekvatne terepije.

 

 

Izvor: Radio Bileća