Poljoprivrednim proizvođačima iz Bileće danas je podijeljeno 140 sjemenskih paketa za proljećnu sjetvu koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kao mjeru podrške malim poljoprivrednim gazdinstvima s ciljem uspostavljanja prehrambene sigurnosti na teritoriji Srpske.

Kontrolni asistent Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Darko Marković rekao je novinarima da se ova aktivnost sprovodi u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije.

“Paketi se sastoje od sjemenskog i sadnog materijala i mineralnih đubriva. Čitav aranžman snosi Ministarstvo iz IFAD projekta. Zainteresovanost je velika, na nivou Republike Srpske planirano da bude podijeljeno 9.000 paketa, a na području koje pokriva područna jedinica Trebinje oko 1.000 paketa sjemenskog materijala”, precizirao je Marković.

Marković je naveo da je vrijednost paketa oko 300 KM, a sadrže povrtlarska sjemena, krompir, luk, cveklu, mineralna đubriva i prskalice.

“Nadam se da će proizvođači ozbiljno shvatiti program podrške i maksimalno iskoristiti ovaj sjemenski materijal, da će zasijati poljoprivredne površine i na taj način obezbijediti prehrambenu sigurnost za sebe i svoje porodice”, istakao je Marković.

On je naveo da je Ministarstvo pri izradi spiskova za dodjelu sjemenskih paketa uzelo u obzir socijalnu kartu, odnosno vođeno je računa da budu uključene porodice lošeg imovinskog stanja, višečlane porodice i slično.

Radoslav Radmilović iz sela Bogdašići kod Bileće danas je preuzeo sjemenske pakete za mjesne zajednice Bijela Rudina i Bogdašići.

Radmilović je istakao da će ova donacija mnogo značiti za njega i njegovu porodicu, s obzirom na to da su on i supruga nezaposleni, naglašaajući da će ove godine svakako biti posađeno više poljoprivrednih površina.

Sjemenski paketi danas će biti podijeljeni i u Trebinju i Berkovićima.

 

 

Izvor: Srna