Radnice juče ujutro nisu mogle da uđu u prostorije  Tekstilne industrije “Nikola Tesla”. Kad su došle na posao od uprave “Nikole Tesle” dobile su, kažu, ultimatum: ili da rade ili da ostanu napolju. Samo ih je petnaestak ušlo. Ostalih oko 150 i dalje traži isplatu zaostalih plata. Za mašine se ne vraćaju dok se gazde ne late novčanika.

 

“Kriju se. Evo čak i policija je dolazila kao da ih napadamo, da im prijetimo – niko im prijetio nije, pa to je smješno. Šta se radi ovdje to je stvarno za emisiju ‘bez komentara’”, rekla je Radenka Bacović, radnica Tekstilne industrije “Nikola Tesla”.

Radnice kažu da od aprila čekaju zarađene plate. Uprava im je jutros obećala isplatu pola jedne od tri zaostale – na kraju, kažu, nisu dobili ništa. Žale se da ne mogu da potvrde zdravstvene knjižice. Uprava im dijeli suspenzije, štrajk zbog neisplaćenih plata  u “Tesli” nazivaju politički motivisanim. Radnice ne pristaju na ponuđeno.

“Prije mjesec dana Švabe su bile ovdje, bila je gazdarica. Ljudi ne da su zadovoljni već prezadovoljni sa našim radom”, izjavila je Radmila Kisić, radnica Tekstilne industrije “Nikola Tesla”.

Štrajk radnica uprava preduzeća danas ne komentariše. Umjesto njih – iako na godišnjem odmoru, pred kamere je izašao načelnik Bileće. Nada se dogovoru – ako ga ne bude, kaže, ima prijedlog.

“Imamo fabriku najmoderniju što postoji. Mijenjaćemo sve što treba dok ne dođe pravi  što će sa fabrikom raditi i isplaćivati plate. Žene nek oproste ali malo nek se i one stišaju”, rekao je Miljan Aleksić, načelnik opštine Bileća.

Kada saberu dug aktuelne i bivše uprave radnicama bi pojedinačno trebalo da se isplati po tri hiljade maraka. Tri plate duguje im Dušan Vještica, isto toliko Milena Janković.

Izvor: atvbl.com