Na prigodnoj svečanosti u Narodnoj biblioteci „Vladimir Gaćinović“ u Bileći danas su uručene nagrade najvrijednijim čitaocima u 2020. godini.

Nagrade su uručene u različitim uzrasnim kategorijama (predškolci, osnovci, srednjoškolci, odrasli i penzioneri). Diplomu simboličnog naslova „Mi volimo knjigu“ i prigodne nagrade (knjige) dobili su: Jana Milićević, Stefana Boro, Glorija Кureš, Jelena Uljarević i Dobrana Ćuković.
Nagrađeni čitalac Jelena Uljarević zahvalila je ljubaznom osoblju Biblioteke, kako kaže, posebno direktorici Ireni što su je odabrali i dodijelili joj ovu nagradu.
“Ljubav prema knjizi sam naslijedila od oca. On je bio redovni član biblioteke pa smo sestra i ja nastavile njegovim stopama. Mislim da sam počela da posjećujem biblioteku čim sam naučila da čitam. Sada ne čitam toliko redovno koliko bih voljela i koliko bi trebalo jer mi obaveze to ne dozvoljavaju. Trenutno najviše čitam istorijske romane”, kaže Jelena Uljarević.
U kategoriji osnovaca nagrađena je učenica četvrtog razreda Stefana Boro.
„Najviše volim izbor iz poezije za djecu, ali svaku veče izdvojim vrijeme i braći čitam Diznijeve priče koje im se sviđaju. Redovno čitam i školsku lektiru“, kaže Stefana.
Čestitajući nagrađenim čitaocima direktor Biblioteke Irena Dunđer, istakla je značaj ove tradicionalne akcije za popularizaciju knjige i ukupno djelovanje ove ustanove koja spada u red najstarijih institucija ove vrste u regionu i koja obilježava 85 godina postojanja i rada.

„I pored ekeltronskih prezentacija svega i svačega, pa i knjiga, ona ipak nije izašla iz mode. Još uvijek je veliki broj onih koji vole da osjete papir pod prstima, da osjete miris knjige i da se izgube u svijetu koji sami stvaraju čitajući. Čitajući knjigu, čovjek obogaćuje sebe, svoj rječnik i svoj jezik. I pored skromnih sredstava s kojima Biblioteka u Bileći raspolaže, nastojaćemo i u narednom periodu da povećamo broj naslova i naravno čitalaca, te da priređujući promocije, književne večeri i slične kulturne manifestacije, u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, doprinosimo razvoju kulture i kulturne misli i obrazovanja u našem gradu“, rekla je Irena Dundžer. Biblioteka raspolaže sa oko 25.000 knjiga, a u 2020. godini imala je oko 1200 članova.

 

 

Izvor: Radio Bileća