Izgradnja turističkog info-centra na atraktivnoj lokaciji u blizini Bilećkog jezera, kao i kuće koja bi turistima ponudila domaće hercegovačke proizvode neki su od ciljeva Turističke organizacije opštine Bileća u narednom periodu, rekao je Srni direktor ove organizacije Nikola Bajović.

“Turistički info-centar zamišljen je da dijelom bude informativnog karaktera sa propagandnim materijalom gdje bi turistima bile predstavljene sve atraktivne lokacije na području opštine, a drugi dio da bude nešto poput hercegovačke kuće sa domaćim proizvodima i suvenirima gdje će turisti moći da ih kupe, a sve sa ciljem da napravimo turistički proizvod koji će privući turiste u Bileću”, objasnio je Bajović.

On je istakao da su idejni projekat i okvirna finansijska konstrukcija za izgradnju turističkog info-centra već napravljeni, te dodao da je sada neophodno dobiti dozvolu od opštine za gradnju na toj lokaciji.

“Prva lokacija na kojoj bi mogao biti taj info-centar je lokacija današnjeg muzeja, u blizini nekropole stećaka i Bilećkog jezera. Zamišljeno je da to bude jedan veliki objekat koji bi imao toalete i tuševe gdje bi turisti mogli da se osvježe. Potom bi podigli stećke, ogradili ih i grupisali, pa da bi u budućnosti posjetiocima mogli da naplatimo ulaz za posjetu njima”, naveo je Bajović.

On je rekao da bi se radilo na tome da se turistima što bolje predstavi turistička ponuda opštine, da se za njih organizuje vožnja čamcem po Bilećkom jezeru, posjeta manastiru Dobrićevo, Crkvi Svetog arhangela Mihaila gdje je Vlatko Vuković pričestio vojsku prije odlaska u Kosovski boj i drugim lokacijama.

Bajović je naveo da je jedan od planova da se u narednom periodu organizuju predavanja za one koji u Bileći posjeduju privatne smještajne kapacitete.

On je napomenuo da je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske najavilo da će pojačati kontrole subjekata koji vrše usluge pružanja smještaja, u smislu da se istraže oni koji su registrovani i koji nisu.

“Posredstvom predavanja želimo da ljude koji pružaju smještaj u privatnim kućama, koji posjeduju sobe ili apartmane, upoznamo sa procedurom jer je Ministarstvo donijelo odluku da se plaća paušalna boravišna taksa u iznosu od 25 KM po jednom ležaju”, objasnio je Bajović.

On je dodao da bi novac od boravišnih taksa išao na račun posebnih namjena koji bi koristili za štampanje promotivnog materijala, odlazak na sajmove, sve kako bi indirektno radili na promociji subjekata koji uplaćuju boravišnu taksu.

Bajović je rekao da su u okviru projekta prekogranične saradnje “Stare staze bez vremenskog nasljeđa” u kojoj su učestvovale opštine Trebinje i Bileća iz Republike Srpske i Plužine i Nikšić iz Crne Gore na nekoliko lokacija u gradu nedavno postavljene table sa ku-er /QR/ kodovima.

“Table sa ku-er kodovima funkcionišu putem aplikacije na mobilnim telefonima koja skenira kod i onda dobijemo tekst na kojoj lokaciji se nalazimo i sve zanimljivosti o njoj”, naveo je Bajović.

Prema njegovim riječima, u Bileći su table postavljene na Obilićevom vijencu kao starom gradskom jezgru, kod džamije Mehmed paše Predojevića, kod manastira Dobrićevo i nekropole stećaka gdje je postavljena velika tabla sa svih 40 lokacija.

On je rekao da bi izgradnja legata posvećenog bilećkim oskarovcima Dušanu Vukotiću i Karlu Maldenu bila odličan turistički proizvod koji bi sigurno privukao brojne turiste u Bileću.

Bajović ističe da je Bilećko jezero kao najveća vještačka akumulacija u Evropi značajan turistički potencijal, ali da je potrebno da lokalna uprava poradi na infrastukturi.

“Turistima se mora omogućiti da imaju adekvatan pristup jezeru i mjesto za kampovanje. Potrebno je napraviti kaskade, pontonske ulaze, prilazne puteve, izvršiti uređenje i nasipanje plaža, napraviti marine za vezivanje čamaca”, naveo je Bajović.

On napominje da su objekti u glavnoj bilećkoj ulici pod zaštitom države, ali da sada to područje grada nije uređeno na pravi način.

“Cilj je da se donese odluka na nivou Skupštine opštine da fasade objekata u glavnoj ulici moraju biti ofarbane u jednu boju ili možda u dvije-tri slične nijanse, kako bi se postigao kompaktniji izgled grada”, ističe Bajović.

S obzirom na povoljnu klimu i geografski položaj, Bajović smatra da se na području Bileće nalaze lokacije koje se mogu svrstati u najbolje turističke destinacije za gradnju objekata, a samim tim i za razvoj svih oblasti turizma.

 

 

 

Izvor: SRNA