Učenici bilećkog Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ zbog hladnih učionica napuštaju nastavu, pa se od početka drugog polugodišta u ovoj školi održao tek poneki čas.

Učenici tvrde da su kabineti toliko hladni da je u njima ujutro svega nekoliko stepeni iznad nule, što je daleko od propisanih 18 stepeni u učionici, a rukovodstvo škole navodi da se sve radi u momentu kada je nađeno rješenje za sistem grijanja, koji je godinama bio loš i poziva na strpljenje.

Direktorka Zdravka Milićević kaže da ovo nije prva školska godina da je grijanje loše, a da časovi nisu skraćeni, jer nije bilo leda i toliko niskih temperatura vazduha, kao ranijh godina.

Kada će učenici prestati da bojkotuju nastavu za sada nema odgovora, a o svemu je razgovarano i sa Savjetom roditelja bilećkog Srednjoškolskog centra.

Nema neopravdanih

Potvrdila je da učenici koji napuštaju nastavu ne dobijaju neopravdane časova, a profesori ne upisuju časove koje nisu održali.

Ona ističe da su u u toku radovi na sistemu grijanja, koji su počeli 8. januara, a da su građevinski radovi završeni dan prije početka drugog polugodišta.

Direktorka srednje škole u Bileći dodaje da staro grijanje funkcioniše kao i ranijih godina, a za novi sistem se treba strpiti još nekoliko mjeseci.

 

 

 

– Zbog tendera i ostalih zakonskih procedura ušli smo kasno u potpisivanje ugovora kako bi počeli raditi na novom sistemu. Decembar je bio kišovit, pa nam ni to nije išlo na ruku. Postojeće grijanje urađeno je prije gotovo 5 decenija i nikada nije bio potpuno u funkciji. Osim novca za novi sistem grijanja, koji smo dobili od Vlade RS, prošli smo i projekat energetske efikasnosti – dodala je Milićevićeva.

Skriveni motivi?

Ona je navela da su majstori proteklog vikenda radili na popunjavanju rupa u zidovima učionica, koje su nastale nakon radova na novom sistemu, kako bi učenicima i nastavncima bilo toplije.

– O svemu je obaviješteno resorno ministarstvo. Nastava će se morati nadoknaditi, a najteže će proći dobri učenici kojima slijede takmičenja, na kojima godinama imamo zavidne rezultate, i maturanti, kojima zbog daljih obaveza ne odgovara da se nastava produži na proljeće – ističe Milićević.

U Savjetu roditelja SC “Golub Kureš” su potvrdili da je zatraženo da se učenici do konačnog rješavanja problema grijanja prebace u toplije učionice, one na južnoj strani škole, gdje temperature budu nešto više, i da, za sada, časovi budu 45 minuta, a ukoliko se vremenske prilike pogoršaju skrate na pola sata.

Izvor blizak Srednjoškolskom centru za Srpskainfo kaže da je grijanje problem koji postoji decenijama i da ništa nije hladnije nego prethodnih godina, ali da je uzrok eskaliranja situacije u ovoj školi, prije svega, podijeljenost nastavnog osoblja na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju direktorku.

Najviše će ispaštati djeca

Srednjoškolski centar „Golub Kureš“ pohađa oko 420 učenika gimnazije, ekonomske škole, te mašinske i poljoprivredne struke.

Vlada RS je za novi sistem grijanja izdvojila 230.000 KM. Izvor iz Srednjoškolskog centra rekao je da ove školske godine neki nastavnici donose sebi grijalice u kabinete i tvrde da je toplo.

– Činjenica je da je hladno u učionicama, da se ništa nije preduzelo da se nastava skrati, ali sve je otišlo predaleko. Najviše će trpjeti djeca – navodi naš izvor.

Izvor: Srpka info