Неформална група младих из Билеће, покренула је акцију уређења девастираних свлачионица на градском стадиону, ФК “Херцеговац”. Дио радова реализоваће кроз пројекат “Подршка младим у локалним заједницама”, који финансира Међуанродна организација за миграције. Акцију је подржала и локална управа, а за наставак требају помоћ донатора.

Млади Билеће одлучили су да ствари покрену са мртве тачке. Акција чишћења је завршена, почели су и први радови.

Због мањка финансија, у клубу нису били у могућности да одржавају, нити поправе своје просторије.

Овај пројекат, али и најављену подршку локалне управе за поновоно оснивање првог тима, виде као спас у задњи час за билећки фудбал.

“Средства од локалне урпаве била су толико минимална да нисмо могли ништа од тог новца направити. Први тим смо угасили због немогућности да се такмичи, а сада захављујући младима из Билеће нешто ће се урадити”, рекао је Доброслав Табаковић, тренер ФК “Херцеговац” из Билеће.

Процјењује се да ће за комплетну реконструкцију свлачионица требати око 25.000 КМ.

Међународна организација за миграције већ је донирала 7.000, а локална управа најавила помоћ за увођење струје и воде.

“Обухваћена је замјена столарије, унутрашњи зидови, водоводне и канализационе инсталације, а општина се заузела за санацију крова. Надамо се да ће уз донације све бити до првог септмебра завршено”, истакла је Дејана Јањић, локални координатор Међународне организације за миграције.

Билећки омладинци примјер су да се правим активизмом и залагањем може постићи много.

Већ су, уз подршку Међународне организације за миграције, реализовали акције уређења стећака, изградње игралишта и набавке ношњи за локално култ- умјетничко друштво. Укупна вриједност пројеката је 28.000 КМ.

Извор: РТРС