Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske odobrio je juče na 12. sjednici održanoj u Banjaluci, ukupno dva miliona konvertibilnih maraka za projekte u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Fond je odobrio 400. 000 КM za izgradnju sekundarne mreže u bilećkom selu Baljci.

„Sredstva koja smo odobrili su nedostajuća sredstva za izgradnju sekundarne mreže. Odobrili smo 400.000КM da ovaj projekat ne bude započet, pa nezavršen posao i da stanovnici ove lokalne zajednice konačno dobiju vodu pred svoje kuće“, istakao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Ova vijest obradovala je i mještane sela Baljci. U ovom selu koje broji oko 120 domaćinstava i 400 stanovnika nedostatak vode predstavlja veliki problem posebno u sušnom periodu.

„Projekat će biti završen za nekoliko dana i znaćemo tačno koliko nam je sredstava potrebno. Prema nekim predviđanjima odobrena sredstva biće nam dovoljna za izgradnju sekundarne mreže. Izgradnja vodovodne mreže mnogo će nam značiti, i za život i za poljoprivredu, uopšte za opstanak na selu“, rekao je predsjednik Odbora za izgradnju vodovoda na Baljcima Veselin Vujović

Prema Vujovićevim riječima u izgradnju vodovodne mreže u selu Baljci do sada je uloženo 725.000 maraka, od toga je 300.000 evra donirala Republika Srbija, a Vlada Republike Srpske 200.000 konvertibilnih maraka. Preostala sredstva biće uložena u izgradnju sekundarne mreže.

„Zahvaljujem se njegovom preosveštenstvu Grigoriju, episkopu dizeldorfskom i cijele Njamačke, koji je u vrijeme početka radova bio na čelu naše eparhije zahumsko- hercegovačke i primorske uz čiji smo blagoslov i počeli izgradnju. Posebno bih se zahvalio predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Republike Srpske“, istakao je Vujović.

Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske za opštinu Berkovići dodijelio je 50.000 КM za saniranje štete, koja je nastala u posljednjem zemljotresu, a opštini Ljubinje 300.000 КM za izgradnju nove pumpne stanice za vodosnabdijevanje ove lokalne zajednice.

 

 

Izvor: Radio Bileća