Деветнаести Ћоровићеви сусрети писаца „Српска проза данас“ одржаће се у Билећи од 21. до 24. септембра 2017. године. На Сусретима ће учествовати двадесетак књижевних стваралаца и проучавалаца савремене српске књижевности. Ћоровићеви сусрети започињу округлим столом о књижевном дјелу Бранка Брђанина Бајовића. Истога дана, 22. септембра у 17.00 часова, биће одржан књижевни час у Средњошколском центру „Голуб Куреш“ на коме ће се савремени књижевни ствараоци представити билећким ученицима.

У 19.00 часова, у Галерији СПКД „Просвјета“ грађани Билеће и њихови гости моћи ће да присуствују отварању ретроспективне изложбе „Прва деценија ликовне колоније Гацко – Клиње“, коју ће отворити Кусовац Никола, историчар умјетности. Послије изложбе, у 20.00 часова, у Дому културе „Јевто Дедијер“ биће уприличена свечана академија, односно Вече лауреата, и уручење награде „ Светозар Ћоровић“. Овогодишњи добитник награде је Лабуд Драгић за роман Кукавичја пилад, у издању Српске књижевне задруге, Београд, 2016.

Жири за додјелу награде „Светозар Ћоровић“ у саставу: др Јован Делић, предсједник, др Марко Недић и др Ранко Поповић, чланови, размотрио је преко шездесет прозних дјела објављених у периоду између два Ћоровићева сусрета и у ужи избор издвојио четири књиге: Милан Мишић Списак сеновитих имена и друге приче, Слободан Мандић Очев нови мандат, Лабуд Драгић Кукавичја пилад и Радомир Рале Дамјановић Пливаћеш заувек.

Жири је послије свестране расправе донио једногласну одлуку да се награда „Светозар Ћоровић“ за 2016/2017. годину додијели роману Лабуда Драгића Кукавичја пилад.

У суботу, 23. септембра, у 11.00 часова, у Музеју Херцеговине у Требињу одржаће се промоција часописа Нова Зора. О Новој Зори говориће проф. др Милош Ковачевић, главни и одговорни уредник , проф. др Михаило Шћепановић и Зоран Хр. Радисављевић, оперативни уредник. Истога дана, у Читаоници СПКД „Просвјета“ у Билећи одржаће се промоција Зборника радова са округлог стола о књижевном дјелу Радослава Братића из 2916. О Зборнику ће говорити проф. др Јован Делић, уредник. Пред крај дана, у Дому културе „Јевто Дедијер“ одржаће се књижевно вече „Српска проза данас“ на коме ће публика уживати у најновијим књижевним остварењима учесника Сусрета те у музичким наступима квартета „БУЗЗ“.

ХП, септембар 2017.